01:05

Švajcarci kreirali robota koji ubija koronavirus u avionima

NAUČNA FANTASTIKA

ROBOT, UBICA KORONE: UV zracima uništava viruse u avionima KURIR TELEVIZIJA

Planeta -

S ciljem da vrati poverenje putnika i oživi avio industriju koja trpi neviđene posledice pandemije kovida 19, jedna švajcarska kompanija odlučila je da u letelici testira robota koji ultraljubičastom svetlošću ubija viruse.

Ovakva jedna mašina može da dezinfikuje manji putnički avion za 13 minuta od početka do kraja.

Osnivači očekuju da njihov patent uskoro bude odobren, a procenjuje se da bi njegova cena mogla da bude oko 15.000 švajcarskih franaka.

Suosnivač "Uveja" kaže da je njima kao aviokompaniji u ovom trenutku veoma važno da mogu da vrate poverenje u vazdušnom saobraćaju. "Ako naši putnici znaju da je naša letelica bezbedna i da u njoj nema virusa, sigurno je da će se odlučiti na putovanje sa nama", rekao je predstavnik kompanije.

Proučavanje uticaja UV svetla ovih robota i dalje se ispituje, budući da bi unutrašnje presvlake mogle da izblede nakon mnogih dezinfekcija. Takođe, reč je o staroj tehnici koja je ujedno i veoma opasna, tako da je robotizacija bila neophdona kkao se ne bi ugrožavalo zdravlje ljudi.

"Želeli smo da radnika izvedemo van dometa svetlosti, pa smo zato napravili robota. Ovaj metod ne ostavlja nikakve tragove ili hemiju, što je takođe veoma važno za putnika", objasnili su iz Helvetik aviokompanije.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:58

Dr Marina Nikolić: Koja reč nam je obeležila godinu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track