NEMAČKI MINISTAR ZDRAVLJA NAJAVIO: Vakcinisani da budu tretirani kao oni sa svežim negativnim testom!
Foto: EPA/ Sean Gallup / POOL

nakon izveštaja instituta robert koh

NEMAČKI MINISTAR ZDRAVLJA NAJAVIO: Vakcinisani da budu tretirani kao oni sa svežim negativnim testom!

Planeta -

Nemački epidemiološki institut Robert Koh objavio je kako kod vakcinisanih protiv koronavirusa nema nekog rizika od prenosa zaraze nakon čega je nemački ministar zdravlja u nedelju najavio ublažene mere za cepljene.

"Ko je u potpunosti vakcinisan, on u budućnosti mora biti tretiran kao i osobe sa svežim negativnim testom na koronavirus", rekao je ministar zdravlja Jens Špan u razgovoru za nedeljno izdanje dnevnika Bild.

Špan se pritom poziva na izveštaj državnog epidemiološkog instituta Robert Koh iz kojeg proizlazi da je kod osoba koje su u potpunosti cepljene mogućnost prenošenja koronavirusa manja nego kod osoba koje su testirane negativno.

"Prema najnovijim spoznajama rizik prenosa koronavirusa kod osoba koje su vakcinisane, najkasnije 15. dana nakon primanja i druge doze cepiva, manja je nego kod osoba s negativnim testom na koronavirus", proizlazi iz izveštaja instituta Robert Koh.

Prema mišljenju istog instituta, osobe koje su primile i drugu dozu cepiva, trebalo bi da budu oslobođene obaveznih testova i karantina.

Nemacka, korona virus, testiranje, brzi test
foto: EPA/ Lukas Barth-Tuttas

Ministar zdravlja je rekao kako je izveštaj Robert Koh instituta poslato saveznim pokrajinama u subotu i kako bi što pre trebalo vakcinisane osloboditi obaveze testiranja i samoizolacije.

Vakcinisani bi tako mogli da imaju pristup uslugama poput frizera ili ulaska u prodavnice ili muzeje gde se zahteva aktuelni negativni test.

"Mi bismo u nedeljama koje dolaze u razgovoru sa pokrajinskim vlastima trebalo nove mere da sprovedemo u delo", rekao je Špan.

Prema izveštaju Instituta Robert Koh, sedmodnevna incidencija na nivou zemlje je u laganom padu, ali je još uvek sa 127 iznad granice od 100 ispod koje su, prema dogovoru saveznih i pokrajinskih vlasti, moguća popuštanja mera zatvaranja.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track