RUSKO GOMILANJE SNAGA NA ARKTIKU SNIMLJENO IZ SATELITA: Ovo je dokaz koji daju američki mediji (FOTO)
Foto: EPA / MICHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / Kremlin

STRATEGIJA

RUSKO GOMILANJE SNAGA NA ARKTIKU SNIMLJENO IZ SATELITA: Ovo je dokaz koji daju američki mediji (FOTO)

Planeta -

Satelitski snimci pokazuju da Rusija gradi infrastrukturu na severu, gde se led ubrzano topi zahvaljujući klimatskim promenama

Baza 'Arktički trolist' iz 2015. godine
Baza "Arktički trolist" iz 2015. godinefoto: Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS)

Rusija sa predsednikom Vladimirom Putinom na čelu poslednjih godina ubrzano osvaja Arktik kako bi preuzela dominaciju na dalekom severu, koristeći ubrzano topljenje leda usled klimatskih promena.

Kako prenosi CNN, cilj Kremlja je da obezbedi svoju severnu obalu i otvori ključnu rutu za brodsku trgovinu između Azije i Evrope.

Razvoj naoružanja

Nedavni incident kada je Suecki kanal bio blokiran šest dana usled zaglavljivanja broda sa preko 18.000 kontejnera pokazao je koliko je ranjiva svetska trgovina. Stotine brodova bilo je zaglavljeno u Suecu, a preusmeravanje na Rt Dobre nade iziskivao je dodatno vreme i sredstva.

Baza izgrađena za pet godina
Baza izgrađena za pet godinafoto: Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS)

Nepregledno prostranstvo - Bogato nalazište

Arktik obuhvata severnu polarnu oblast u koju spadaju i najseverniji delovi evropskog, azijskog i američkog kopna. Ukupna površina iznosi oko 26 miliona kvadratnih kilometara (kopno i more). Obiluje bogatim prirodnim resursima kao što su nafta, gas, razni minerali, voda i riblji fond. Sadrži neka od poslednjih i najopsežnijih kontinuiranih područja divljine na svetu. Ovaj region sadrži čak jednu petinu svetskih zaliha pijaće vode.

Satelitski snimci snimljeni 2014. i 2015. godine upoređeni sa onima od ove i prošle godine pokazuju koliko je Rusija odmakla u izgradnji infrastrukture u regionu.

Početak gradnja aerodroma
Početak gradnja aerodromafoto: Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS)

Uz to, ruska armija poslednjih godina predano radi na razvoju savremenog naoružanja, a jedno od onih koje najviše zadaju glavobolju zapadnim stratezima je torpedo pod nazivom "posejdon 2M39". U pitanju je nuklearni torpedo izrađen u stelt tehnologiji. Može da isporuči bojeve glave od više megatona, izazivajući radioaktivne talase koji bi delove obale učinili nenastanjivim decenijama. - Ovo oružje je napravljeno kako bi američku obalu zapljusnulo radioaktivnim cunamijem - rekao je Kristofer A. Ford, bivši pomoćnik državnog sekretara SAD.

"Gaspromu" cveta biznis - Raste izvoz gasa u Evropu

Ruski državni energetski gigant "Gasprom" povećao je isporuke prirodnog gasa u Evropu za 30,7 odsto u prvom kvartalu tekuće godine, dok su isporuke Srbiji skočile za 71 procenat pošto je proradio gasovod "Turski tok", prema objavljenim preliminarnim podacima kompanije. Impresivan međugodišnji skok izvoza na skoro 53 milijarde kubnih metara gasa je rezultat hladne zimske sezone za evropske uslove, navodi se u saopštenju "Gasproma", a prenosi Raša tudej. Samo u martu je izvezeno 18,2 milijarde kubnih metara gasa, što je "Gaspromov" rekord svih vremena, dodaju iz kompanije. Nemačka, najveći uvoznik ruskog gasa, gotovo je utrostručila kupovinu u prva tri meseca 2021.

Norveški viceadmiral Nils Andreas Stensřnes, koji je ujedno i šef obaveštajne službe, rekao je da "'posejdon' predstavlja novu vrstu nuklearnog oružja koje je u završnoj fazi testiranja".

Aerodrom je završen za pet godina
Aerodrom je završen za pet godinafoto: Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS)

Podzemna postrojenja

Satelitski snimci pokazuju izgradnju infrastrukture, ali i podzemnih postrojenja, u kojima će najverovatnije biti smešteno savremeno naoružanje. Daleko na sever Rusija je prebacila bombardere "mig 31BM" i nove radarske sisteme koji pokrivaju obalu Aljaske. NATO nije sedeo skrštenih ruku i SAD su u norvešku vazduhoplovnu bazu Orland poslali bombardere B-1, dok se u regionu nalazi i američka podmornica "USS Sivulf".

Kurir/A.P

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track