Svakog meseca pokolj u SAD

Poludela Amerika

Svakog meseca pokolj u SAD

Planeta -
Od aprila 2012. u SAD zabeleženo pet masovnih zločina, u kojima je ubijeno i ranjeno 102 ljudi, a poslednji se dogodio pre dva dana

HJUSTON - Stravično.Pucnjava u Teksasu blizu Univerziteta A&M pre dva dana peto je masovno ubistvo u SAD u 2012. godini. Od aprila, kad je zabeležen prvi pokolj, dosad je poginulo ukupno 35 ljudi, a 67 ih je ranjeno. Psiholozi i psihijatri kažu da je veliki broj masovnih ubistava odraz posrnulog američkog društva, koje je u ekonomskoj, ali i moralnoj krizi.Poslednji masakr koji je šokirao svetsku javnost jeste slučaj Tomasa Kafala (35), koji je pre dva dana ubio policajca i sudskog izvršitelja, a ranio još četiri osobe pre nego što je njega ubila policija. Mentalno oboleli čovek na to se odlučio nakon što je sudski izvršitelj u pratnji policije došao da mu uruči nalog za iseljenje.Psiholozi objašnjavaju da su česta masovna ubistva odraz današnjeg američkog društva. Mladi ljudi su rastrzani između porodice i želje da budu priznati u društvu.- Kada se tome doda to što SAD vode ratove u raznim delovima sveta, a srednja klasa postaje siromašna, dok bogati postaju još bogatiji, onda ne čudi što je nova generacija Amerikanaca izgubila kompas i pada u tešku krizu - smatraju tamošnji psiholozi.

Univerzitet Ojkos, 2. april

Bivši student Uan L. Goh (43) ušao je u učionicu i počeo da puca na prisutne, sedmoro je ubio, a troje je ranio.

Kafić u Vašingtonu, 20. maj

Drogirani Ijan Stavicki (40) uleteo je u kafić u Vašingtonu, gde je ubio četvoro ljudi, a kasnije je oteo automobil i ubio vozača. Kada mu se policija nakon potere približila, Ijan je pucao sebi u glavu.

Premijera „Betmena“, 20. jul

Džejms Holms (24) ušao je na ponoćnu premijeru filma o Betmenu „Uspon mračnog viteza“ naoružan do zuba. Monstrum je ubio 12 ljudi, a 58 je ranio. Policija je uspela da ga uhapsi na parkingu, a kasnije je u njegovoj kući pronašla veliku količinu eksploziva, oružja i municije.

Hram Sika, 5. avgust

Neonacista Majkl Pejdž (40) upao je u hram Sika kod Viskonsina i ubio šest vernika, a troje ranio, uključujući i jednog policajca. Na kraju se ubio hicem u glavu.

Pucnjava u Teksasu, 14. avgust

Mentalni bolesnik Tomas Kafal (35) ubio je policajca i sudskog izvršitelja, a ranio tri policajca i jednu ženu koja je prolazila ulicom. Policija je nakon pola sata pucnjave uspela da ga ubije u njegovoj kući.

Škola KolumbajnAmerikanci i čitav svet i dalje pamte 1999. i masakr u srednjoj školi Kolumbajn u Koloradu, kada su Erik Haris (18) i Dilan Klebold (17) naoružani automatskim puškama upali u školu. Ubili su 13 učenika i nastavnika, a 21 je bilo ranjeno. Napadači su nakon dolaska policije izvršili samoubistvo pucanjem u glavu.

Virdžinija tekStudent fakulteta Virdžinija tek Seung Huj Čo (23) otvorio je vatru na svoje kolege u kampusu i zgradi koledža, i ubio njih 32, a ranio 25. Kad je policija ušla u prostorije fakulteta, Korejac je sebi pucao u glavu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track