NIJE PLAĆENA ISPORUKA: Fajzer prekinuo isporuku vakcina protiv korone Izraelu
Foto: EPA Miriam Elster Pool

NEOČEKIVANO

NIJE PLAĆENA ISPORUKA: Fajzer prekinuo isporuku vakcina protiv korone Izraelu

Planeta -

Do prekida u prodaji vakcina došlo je zbog neplaćenih računa usled političkih trvenja u zemlji koja je za dve godine četiri puta izlazila na izbore

Zahvaljujući vakcinaciji život u Izraelu se vratio u normalu
Zahvaljujući vakcinaciji život u Izraelu se vratio u normalufoto: AP Ariel Schalit

Kompanija "Fajzer" prekinula je isporuku vakcina protiv koronavirusa Izraelu, a razlog je taj što nije plaćen račun za 2,5 miliona isporučenih doza, preneli su izraelski mediji. U nedelju se očekivala isporuka još 700.000 doza ove vakcine nakon završetka velikog praznika Pashe, kojim se obeležava izlazak Jevreja iz egipatskog ropstva pod Mojsijevim vođstvom.

Milioni doza vakcina

Dnevnik Jerusalem post prenosi da je ova isporuka stopirana sve dok ne bude plaćena prethodna. Ova odluka kompanije predstavlja ozbiljan udarac za čelnike u Tel Avivu, jer je Izrael važio za državu koja je primer drugima za borbu protiv koronavirusa.

Suđenje premijeru - Pokušaj državnog udara

Suđenje premijeru Netanjahuu po optužbi za korupciju nastavljeno je izlaganjem ključnog svedoka tužilaštva, koji je opisao izraelskog premijera kao opsednutog lidera koji prisiljava poznati novinski sajt da laska njegovoj porodici i blati njegove protivnike. U obraćanju naciji Netanijahu je optužio tužioce da ga gone sa namerom da promene volju glasača i isteraju ga sa premijerskog mesta. - Tako izgleda pokušaj državnog udara - rekao je Netanjahu.

Izraelski vojni radio Galac preneo je i izjavu jednog od čelnika "Fajzera", koji je Izrael nazvao "banana republikom" i rekao da mu je neshvatljivo kako ovako nešto može da se dogodi u savremenoj i organizovanoj državi. U zvaničnom komentaru kompanije navodi se da je istekao ugovor o isporuci određenog broja vakcina Izraelu koji je potpisan u novembru 2020. i da se trenutno radi na potpisivanju novog ugovora kako bi se nastavila isporuka vakcina. - Dok novi ugovor ne bude potpisan, biće promenjen način isporuke - naveli su iz "Fajzera". Izrael je kupio 15 miliona doza "Fajzerovih" vakcina, kao i 12 miliona doza vakcina od "Moderne" i "Astra Zeneke". Vakcine su koštale 2,6 milijardi šekela (oko 788 miliona dolara), a još 2,5 milijardi šekela (oko 758 miliona dolara) rezervisano je za buduće kupovine. Ova izdvajanja je potvrdilo izraelsko ministarstvo zdravlja prošlog meseca.

Vakcina koja život znači
Vakcina koja život značifoto: Profimedia

Plaćali višu cenu

Moše Gafni, predsednik komiteta za finansije Kneseta, izraelskog parlamenta, priznao je da je zemlja plaćala mnogo višu cenu za vakcine od drugih država. Dve doze "fajzera" Izrael je plaćao 47 američkih dolara.

Još se nisu vakcinisali - Šef "Fajzera" odložio dolazak

Zanimljivo je da je Albert Burola, izvršni direktor "Fajzera", otkazao posetu Izraelu koja je trebalo da se održi početkom marta. Tokom te posete trebalo je da se ugovori nastavak isporuka vakcina, kao i da se ugovori proizvodnja "Fajzerovih" vakcina u Izraelu. Poseta je otkazana pet dana pre nego što je bila zakazana, a kao razlog je navedeno to da direktor Burola i njegov tim nisu u potpunosti vakcinisani i da će doputovati u Izrael nakon što se u ovoj zemlji ublaže restrikcije uvedene za sprečavanje širenja virusa.

Poređenja radi, SAD po dozi plaćaju 19,5 dolara, a države članice EU 14,76 dolara. "Fajzeru" nije plaćeno usled sukoba između premijera Benjamina Netanjahua i koalicionog partnera Benija Ganca. Njih dvojica se nisu dogovorila o formiranju vlade posle izbora od 23. marta, četvrtih u poslednje dve godine. Netanjahu je juče dobio mandat da formira novu vladu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja