MERKELOVA I SI ĐINPING SPUŠTAJU LOPTU NAKON SANKCIJA: Čuli se telefonom pa dogovorili saradnju! Evo o čemu su pričali!
Foto: EPA / Michael Kappeler / POOL

otopljavaju odnose

MERKELOVA I SI ĐINPING SPUŠTAJU LOPTU NAKON SANKCIJA: Čuli se telefonom pa dogovorili saradnju! Evo o čemu su pričali!

Planeta -

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je danas telefonom sa predsednikom Kine Si Đinpingom o saradnji.

Prema saopštenju njenog kabineta, teme razgovora bile su međunarodni napori u proizvodnji i raspodeli vakcina, kao i pitanja ekonomske saradnje, te napora u zaštiti klime i očuvanju biodiverziteta.

Saglasili su se da bi trebalo koristiti predstojeće konsultacije vlada dve zemlje za produbljenje rada na bilateralnim pitanjima.

Kancelarka je podvukla značaj dijaloga vezano za odnose dve zemlje, uključujući i tema oko kojih postoje različiti stavovi.

Prethodno je saopšteno da je Si Đinping rekao Merkelovoj da se odnosi Kine i EU suočavaju sa "raznim izazovima" i da se nada da 27-člani blok može "samostalno" da donosi ispravne odluke.

U telefonskom rezgovoru sa Merkelovom, koja od 2005. vodi Nemačku, najveću ekonomiju EU, Si je rekao da bi EU i Kina trebalo da "poštuju jedni druge" i "uklanjaju smetnje", javlja kineska državna agencija Sinhua, a prenosi Rojters.

EU je prošlog meseca uvela prve značajne sankcije protiv kineskih zvaničnika od 1989. godine zbog navodnih kršenja ljudskih prava u kineskoj regiji Sinkjang, gde živi oko osam i po miliona Ujgura.

Peking, koji poriče navode, brzo je uzvratio stavljanjem na crne liste nekih zakonodavaca i entiteta EU.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Michael Kappeler / POOL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track