ĆERKICU OD 9 GODINA USPEO DA OTRGNE IZ OPASNE SEKTE: Vođa verovao da je Da Vinči, žene masirale grudi uzajamno protiv zlih sila!
Foto: Profimedia

jeziva ispovest

ĆERKICU OD 9 GODINA USPEO DA OTRGNE IZ OPASNE SEKTE: Vođa verovao da je Da Vinči, žene masirale grudi uzajamno protiv zlih sila!

Planeta -

Kada se Britancu Grahamu tada šestogodišnja ćerka plačnim glasom obratila rečima "tata, ti nisi ljubav, Serdž je ljubav", paraliosao se od bola i znao je da nešto mora da uradi.

Tada je shvatio da je njegova jedinica Lara izgubljena pod uticajem opasne međunarodne sekte poznate kao Univerzalna medicina.

Saznanje da je čovek pod imenom Serdž Benhajan, koga je sud jednom opisao kao nekog sa "nepristojnim interesovanjem za mlade devojčice" postao njegovom detetu važniji od rođenog oca, pomislio je da je zauvek sve izgubljeno.

Starateljstvo nad ćerkicom je imala njegova bivša partnerka Frensis sa kojom se 2010. godine upoznao preko interneta. Već nakon tri meseca veze bili su na putu da postanu roditelji ali nisu ostali dugo zajedno. Rastali su se kad je dete imalo svega par meseci mada su nastavili da se redovno viđaju i zajedno briu o njoj. Ono što Graham tada nije znao je da je Frensis bila pod uticajem sekte a narednih par godina njeno ponašanje je postajalo sve čudnije.

Prvi put se ozbiljno zabrinuo sa zdravlje svoje ćerke u leto 2014. kad je trebalo da pokupi ćerku za vikend. Frensis mu je rekla da dođe po nju u "kliniku za zdravlje i dobrobit".

"Zatekao sam Laru koja je tad imala 3 godine kako ispod pokrivača ne prestaje da plače. Na drugom kraju sobe bila je njena majka sa još jednom ženom i samo su je posmatrale, bez pokušaja da je smire", seća se on.

Bio je toliko prestravljen prizorom da je odmah to ispričao svojoj majci koja je rešila da malo "progugla" o toj navodnoj klinici. Otkrila je da njom upravlja Univerzalna medicina (UM) poreklom iz Australije. Potom su naišli na Benhajanovo ime koji je živeo sa ženom Mirandom još od njene 14. godine a da je on tada bio teniski trener. On je opisan kao šarlatan koji lažnim medicinskim tvrdnjama privlači pacijente sa kancerom, a njegovo "učenje" kao društveno opasno.

Inače, Univerzalna medicina koja ima nkoliko hiljada poklonika, ranije je već već je kritikovana zbog bizarnih doktrina i rituala na kojima insistira. Tu spadaju sesije na kojima žene jedna drugoj masiraju dojke kako bi im pomogle da se „povežu“ sa svojim telima, kao i propisana dijeta koja zabranjuje šargarepu, crvene jabuke i krompir kako bi sledbenicima pomogla da „isteraju“ zle duhove.

Benhajan (55), rođen u Urugvaju, pozant je kao teniski trener koji je bankrotirao, verovao je da je reinkarnacija renesansnog slikara Leonarda da Vinčija nakon što je imao "duhovno proviđenje" dok je sedeo na toaletu. Njegova ćerka Simon je, insistirao je, bio niko drugi do Vinston Čerčil.

"Filozofije“ UM su čudna mešavina Nju ejdž razmišljanja, religijske teorije i nadrilekovstva. Ali centralna ideja da se pozitivna energija duše sukobljava sa negativnom energijom tela.

Neke od njegovih teorija su bile bezopasne, poput one da se ustaje u 3 sata posle ponoći a da se leže uveče u 9. Neke su naizgled bizarne kao što je insistiranje da se neke akcije izvode samo u smeru obrnutom od kazaljki na satu.

Serdž Benhajan, Univerzalna medicina
foto: Youtube prtscr / Serge Benhayon TV

Međutim, neke su izuzetno zabrinjavajuće poput teorije da su "hendikepirana deca kažnjena za zlo u prothodnom životu".

Graham se seća da je bio zbunjen jednom prilikom kada ga je ćerka pitala sda li je sok od jabuke koji joj je dao pravljen od crvenih jabuka. Tak kasnije je saznao da je naučena da su joj crvene jabuke zabranjene.

Potom je primetio da dete, tada od svega 4 godine, crta iste simbole - uvek trougao ili srce u kojem je trougao. zabrinulo ga je i ti što je počela da koristi fraze UM kao na primer kada je on imao neku nezgodu ćerka mu je rekla "to je tvoj izbor tata. Nezgode su uvek tvoj izbor".

tata, ćerka, plaža
foto: Profimedia

Na kraju, restriktivna dijeta i konstatna iscrpljenost deteta su ga naterali da se 2015. godine konačno obrati socijalnoj službi. Iako je nakon iscrpljujuće borbe sa administracojom uspeo da dobije starateljstvo po principu pola-pola, to je kako kaže imalo malo efekta.

Tako je Lara jednom plakala uplašena da će joj otac umreti od infarkta.

"Kada sam je pitao zašto bih umro, odakle ti to, ona nije mogla da prestane da plače i rekla "zato što to nisi ljubav." a to je bila fraza UM-a. Takođe, jednom je plakala prestravljena dok sam mutio testo za palačinke. Kada sam je pitao zašto je prestrašena odjednom, rekla je da se neću reinkarnirati kad umrem jer mutim testo u zabranjenom smeru", seća se on.

Serdž Benhajan, Univerzalna medicina
foto: Youtube prtscr / Serge Benhayon TV

A kada mu je rekla "ti nisi ljubav. Serdž je ljubav" shavtio je da je krajnje vreme da promeni tužbu i traži kompletno starateljstvo. Paralelno dsa njegovom borbom na sudu, Larino ponašanje je postajalo sve gore. Počela je da se ponaša neprijateljski prema njemu i da ga udara kada je kod njega.

Želeći da odbrani starateljstvo, njegova bivša žena ga je tužila za seksualno uznemiravanje deteta što je sud odbacio i nakon godinu dana je dobio puno starateljstvo zabranjujući njoj da dalje izlaže detetu opasnim uticajima. Tek u leto 2020. joj je zabranjeno da do kraja leta bude u kontaktu s detetom.

Leto koje je proveo s detetom bez kontakta sa Frensis je konačno dalo pomake.

"Jedan dan na plaži je uživala, činilo se da je zaboravila na sve i onda mi je rekla "tata ja se raspadam, ne želim da budem ovakva kakva sam bila". Dosadašnja borba me je samo zbog sudskih troškova i advokata koštala više od 60.000 finti ali znam da je tek sad početak puta da od "komadića moje jedinice" probam da sastavim dete koje će moći jednog dana da ide samostalno kroz život" rekao je on.

Kurir.rs / Daily Mail, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track