BAJDEN NAPADA USTAV? Predsednik SAD uz lapsuse najavio nove mere o nabavci oružja i tvrdi: Nijedan amandman nije apsolutni! VIDEO
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS / POOL

bruka

BAJDEN NAPADA USTAV? Predsednik SAD uz lapsuse najavio nove mere o nabavci oružja i tvrdi: Nijedan amandman nije apsolutni! VIDEO

Planeta -

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je u četvrtak da "nijedan amandman nije apsolutni", otkrivajući niz izvršnih radnji usmerenih na ograničenje drugog amandmana američkih građana.

"Danas preduzimamo korake da se suprotstavimo ne samo krizi oružja, već i onome što je zapravo kriza javnog zdravlja", najavio je Bajden u govoru u Ružičnjaku Bele kuće, tvrdeći: "Ništa, ništa što ću da preporučim u na bilo koji način zadire u Drugi amandman. "

"Nijedan amandman, nijedan amandman na Ustav nije apsolutni", nastavio je predsednik. "Ne možete vikati" vatra "u prepunom bioskopu - setite se slobode govora. Od samog početka niste mogli da posedujete nijedno oružje koje ste želeli da posedujete. Od samog početka postojanja Drugog amandmana, određenim ljudima nije bilo dozvoljeno da imaju oružje. "

Bajden je tada nazvao "bizarnim" kritikovanje njegovih izvršnih radnji kao "protivnih Ustavu".

Kao deo svojih naredbi, Bajden je naložio Ministarstvu pravde da napiše zakone koji zahtevaju proveru prošlosti za domaće oružje bez porekla. Predsednik je takođe zatražio od Ministarstva pravde da razvije model zakona "crvene zastave" za države kao smernicu. Pored toga, najavio je nominaciju zagovornika kontrole oružja Dejvida Čipmana da vodi Biro za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksplozive (ATF). Međutim, objavljujući izbor, Bajden je saveznu agenciju nazvao "AFT" - dva puta.

"Nasilje oružjem u ovoj zemlji je epidemija", rekao je Biden u svojoj izjavi, nazivajući situaciju "međunarodnom sramotom"."Posao bilo kog predsednika je da zaštiti američki narod, bez obzira da li Kongres deluje ili ne", dodao je predsednik. "Koristiću sve raspoložive resurse kako bih zaštitio američki narod od oružanog nasilja. Ali Kongres može učiniti mnogo više da pomogne tom naporu. "

Bajdenove naredbe brzo su naterale državnog tužioca iz Zapadne Virdžinije Petrika Morisija (R) da zapreti tužbom protiv Bajdenove administracije."Odbrana Drugog amandmana ostaje jedan od najvažnijih prioriteta za Pravobranilaštvo Zapadne Virdžinije. Neću dozvoliti da krajnja levica grubo pregazi prava pušaka naših građana. Ako predsednik Bajden bude sledio njegove predloge, bićemo vrlo brzo na sudu ”, rekao je Morisi u izjavi. "Nasilje iz oružja i besmislena smrt koja mu se pripisuje trebalo bi da zabole sve Amerikance, međutim, zli postupci nekolicine odabranih nikada ne bi trebali biti katalizator za oduzimanje zakonitih masa njihovim ustavnim pravima, posebno njihovom pravu na samoodbranu i nošenje oružja . "

Verovatno će drugi republikanski javni tužioci poslati svoja upozorenja administraciji Bajdena. Prošlog meseca, državni tužilac u Teksasu Ken Pakston (R) obavezao se da će zaštititi prava Drugog amandmana Teksašana nakon što je Biden ponovo potvrdio svoj poziv Kongresu da usvoji zakon usmeren na zabranu "napadačkog oružja" nakon smrtonosne pucnjave u prehrambenoj prodavnici u državi Kolorado.

"Ahmad Al Alivi Alisa ubio je 10 ljudi u Boulderu, CO. Biden je odmah zatražio zabranu" jurišnog oružja. "Dems se oduševljeno slaže. Da budem jasan: Sve dok sam AG, levica * nikada * neće smeti da krši prava Teksašana po Drugom amandmanu ", tvitovao je tada Pakston.

Kurir.rs/Breitbart.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja