SVE SE OBUSTAVLJA Kraljica Elizabeta II počela osmodnevnu žalost za princem Filipom
Foto: AP/Chris Jackson

ZASTAVE NA POLA KOPLJA

SVE SE OBUSTAVLJA Kraljica Elizabeta II počela osmodnevnu žalost za princem Filipom

Planeta -

Kraljica Elizabeta Druga počela je osmodnevnu žalost za njenim suprugom, princem Filipom, koji je danas preminuo u dvorcu u Vindzoru posle duge i teške bolesti.

Tokom ovog perioda, zakoni neće dobijati kraljevsku saglasnost, a državni poslovi će se privremeno zaustaviti u znak poštovanja, preneo je Miror.

Period kraljevske žalosti će se nastaviti u narednih 30 dana, nakon čega će se kraljica vratiti javnom životu i svojim dužnostima.

Iako Filip ima pravo na državnu sahranu, on je pre smrti izrazio želju da se ceremonija njegovog ispraćaja obavi što skromnije moguće.

On je već bio upoznat sa detaljima ceremonije, u koordinaciji sa kancelarijom lorda Čembrlena iz Bakingemske palate.

Princ Filip
foto: Profimedia

Umesto u Vestminsterskoj opatiji, pretpostavlja se da će Filpovo telo biti položeno u Sent Džejms palati, gde je bilo telo princeze Dajane nekoliko dana pre njene sahrane 1997. godine.

Građanima neće biti dozvoljeno da vide telo.

Što se tiče sahrane, veruje se da će lista gostiju biti svedena samo na porodicu, prijatelje i šefove država Komonvelta, koji će prisustvovati ceremoniji u kapeli Sent Džordž u dvorcu Vindzor, koja će podsećati na vojnu sahranu.

Sve će morati da se prilagodi restriktivnim merama zbog pandemije kovida.

Dok su brojni britanski monarsi sahranjeni u Vestminsterskoj opatiji i kapeli Sent Džordž, mesto počinka princa Filipa će biti na drugoj, privatnoj lokaciji, a to bi mogao da bude Frogmor Gardens, na imanju dvorca Vindzor.

Plan redosleda događaja

Kao i za kraljicu Elizabetu, postoji plan. Poznat je pod imenom Operation Forth Bridge, a u njemu se detaljno iznosi redosled događaja.

Forth Bridge ime je mosta koji povezuje Edinburg s Pertom. Otvoren je 1964.

Velika Britanija će odmah ući u razdoblje nacionalne žalosti, u kojem će se, između ostalog, sve zastave spustiti na pola koplja, a voditelji na televiziji moraće da nose crninu. Zastupnici u parlamentu nosiće crne trake na rukavima.

Kurir.rs/Tanjug/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja