Najnovije vesti

MOĆNA ERUPCIJA VULKANA NA KARIPSKOM OSTRVU: Meštani masovno beže, stub pepela ide do 10 km u visinu
Foto: Twitter/Printscreen

OBAVEZNA EVAKUACIJA

MOĆNA ERUPCIJA VULKANA NA KARIPSKOM OSTRVU: Meštani masovno beže, stub pepela ide do 10 km u visinu

Planeta

Eksplozivna erupcija vulkana La Sufrijer potresla je danas istočno-karipsku ostrvsku državu Sent Vinsent i Grenadini, nakon što je vlada izdala naređenje o obaveznoj evakuaciji.

Naučnici su upozorili vladu na moguću erupciju nakon što su uočili seizmičku aktivnost koja je ukazivala da se magma pokreće blizu površine.

Direktor Seizmološkog centra Erusila Džozef rekao je da je stub pepela dostigao visinu od 10 kilometara i da je nemoguće predvideti da li će predstojeće potencijalne eksplozije biti veće ili manje od prve.

Erupcija se dogodila nakon što je vlada izdala naređenje o obaveznoj evakuaciji oko 16.000 ljudi koji žive u crvenoj zoni u blizini vulkana.

Zvaničnici su planirali da ih ukrcaju na brodove i prevezu u druge delove zemlje, ali bi epidemija korona virusa mogla da poremeti te planove.

Premijer Ralf Gonsalves je na konferenciji za novinare rekao da oni koji žele da se ukrcaju na brodove ili da utočište pronađu na drugim ostrvima moraju da budu vakcinisani.

Poslednja erupcija vulkana Surfijer dogodila se 1979. godine, a u prethodnoj erupciji, 1902 godine poginulo je 1.600 ljudi.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track