GAGARINU U ČAST: Rusko-američka posada Sojuza krenula ka Međunarodnoj svemirskoj stanici na 60. godišnjicu slanja čoveka u svemir
Foto: EPA/ SPEKTOR IRINA/GCTC/ROSCOSMOS HAN

istorijska godišnjica

GAGARINU U ČAST: Rusko-američka posada Sojuza krenula ka Međunarodnoj svemirskoj stanici na 60. godišnjicu slanja čoveka u svemir

Planeta -

Tročlana rusko-američka posada uputila se na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) povodom 60. godišnjice slanja prvoga čoveka u svemir, sovjetskog kosmonauta Jurija Gagarina.

Kosmonauti Roskosmosa Oleg Novitski i Pjotr Dubrov i NASA-in astronaut Mark Vande Hei poleteli su sa ruskog kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu u planiranih 7:42 ujutro po lokalnom vremenu i na MSS bi trebalo da stignu nekoliko sati kasnije.

Tročlani američko-ruski tim će na MSS-u provesti šest meseci.

Kapsula kojom su poleteli nazvana je Sojuz MS-18, po Gagarinovoj, i krasi je portret sovjetskog kosmonauta.

Dubrov je najavio da će tri pilota u svemiru proslaviti godišnjicu Gagarinova leta koja se obeležava u ponedeljak. "Zajedno ćemo je proslaviti", rekao je 43-godišnji Rus kojem će to biti prvi put u svemiru.

Gagarinov let 12. aprila 1961. u Rusiji se svake godine slavi kao Dan kosmonautike. Kapsula je u petak lansirana sa druge rampe u odnosu na onu legendarnga sovjetskog pilota koji je pre 60 godina proveo 108 dana u Zemljinoj orbiti.

Gagarinova rampa poslednji put je upotrebljena 2019. godine, a trenutno se nadograđuje za rakete Sojuz nove generacije pa se očekuje da će biti u pogonu 2023. godine, prenosi Hina.

Misija 1961. bila je velika propagandna pobeda Sovjetskog Saveza u svemirskoj trci sa Zapadom u vreme Hladnog rata.

No ova godišnjica pada u teška vremena za rusku svemirsku industriju koja je proteklih godina pogođena korupcionaškim skandalima i odlaganjem lansiranja, piše Rojters.

Roskosmos i Bajkonur su prošle godine izgubili monopol na prevoz do MSS-a od američkih raketa Space X Ilona Maska. Pojava konkurencije zadaje finansijske glavobolje Roskosmosu jer je NASA ranije plaćala milione dolara po astronautu za prevoz do MSS-a.

Svemir je jedno od retkih područja saradnje između Rusije i Zapada u vreme sve većih političkih tenzija. Ali, projekat MSS, pokrenut 2000. godine, trebao bi da bude "penzionisan" do kraja ove decenije.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track