FRANCUSKE VLASTI PLAŠI ŽUTO Troje Parižana uhapšeno zbog sporne boje, policija ima tehniku protiv širenja snimka na mrežama
Foto: AP

brutalno

FRANCUSKE VLASTI PLAŠI ŽUTO Troje Parižana uhapšeno zbog sporne boje, policija ima tehniku protiv širenja snimka na mrežama

Planeta -

Nakon učešća na dozvoljenim demonstracijama žutih prsluka u Parizu, tri osobe su otišle na Jelisejska polja da posete izložbu na otvorenom. Žandarmi su ih uhapsili i kaznili zbog "prepoznatljivih znakova" žutih prsluka koje su nosili na području gde su demonstracije bile zabranjene.

Scena se odigrala 27. marta, a Stefani Pursac ga je uživo prenosila na Fesjbuk stranici "Sindicat GJ". I sama je bila odevena u žuti prsluk, muškarac koji ju je pratio zavio joj je žutu zastavu oko vrata, a drugi je nosio žutu masku. Snage bezbednosti optužile su ih za demonstracije na području gde je to zabranjeno.

"Mogli smo da nosimo protestnu odeću, ali, prema poslednjim vestima, nije zabranjeno nošenje žutog prsluka ili žute marame na ulici", rekla je novinama 20 minuta.

"Imate prepoznatljiv znak", prokomentarisao je jedan policajac, podsećajući da uredba prefekture zabranjuje demonstracije na određenim mestima u Parizu. Kada su ih kontaktirali novinari Liberationa, prefektura je potvrdila razlog za rečenicu: "Dekret usvojen 23. marta 2021. zabranjuje svako okupljanje za koje se tvrdi da su Žuti prsluci u određenim sektorima prestonice, uključujući Jelisejska polja".

Nijedna uredba objavljena u martu ne spominje zabranu veb stranice prefekture. Ipak, uredba koju je prefekt Didier Lallement potpisao 7. januara, a koja je stupila na snagu 9. januara, zaista zabranjuje "parade, marševe i okupljanja za koja se tvrdi da su" Žuti prsluci "u određenim sektorima, duž gore pomenute poznate avenije.

Pored toga, scena je istakla tehniku policijskih službenika protiv širenja događaja na društvenim mrežama. Jedan od njih počeo je da pušta muziku preko svog telefona. "Ako ovo stavite na društvene mreže, imaćete mali problem sa naknadom za autorska prava", rekao je u pasusu. "Puštaju muziku da me ne čuju", takođe je rekao autor videa. Video je i dalje na mreži.

Kurir.rs/Logicno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track