Najnovije vesti

BUGARI PRETOPILI TITOVO ZLATO: Dragocenosti misteriozno nestajale iz muzeja, a jedan poslužavnik je rasturio dobro uigranu šemu
Foto: Profimedia

tužna sudbina poklona

BUGARI PRETOPILI TITOVO ZLATO: Dragocenosti misteriozno nestajale iz muzeja, a jedan poslužavnik je rasturio dobro uigranu šemu

Planeta
15:00h

Josip Broz Tito je sa mnogih putovanja donosio razne vredne darove koji se danas čuvaju u muzejima. Međutim, jedan deo poklona misteriozno je nestajao tokom godina, a samo retkim pljačkama se ušlo u trag.

Iako su se pojedine pljačke razotkrile, predmeti koji su pokradeni nikad neće biti vraćeni. Razlog je taj što su dragocenosti najčešće izlivene od plemenitih metala.

Kada pljačkaši ukradu vredne predmete, oni se najčešće rešavaju dokaza tako što iz pretope u nekoj od zlatara.

Postoji naravno i crno tržište umetnina i retkih dragocenosti, ali je pristup "običnim lopovima" tamo zabranjen. Zato oni pribegavaju saradnji sa zlatarama koje rade sa robom sa crnog tržišta. Ovde se takođe radi o dobro organizovanom "poslu".

U decembru 2016. godine iz muzeja Jugoslavije nestali su zlatni predmeti. Odmah je pokrenuta istraga i slučaj je razrešen.

Ovo je samo jedan od otkrivenih slučaja, a na stotine je predmeta neprocenjive vrednosti misteriozno nestajalo iz Muzeja primenjene umetnosti, Muzeja Ras ili Muzeja Jugoslavije.

Slučaj poslužavnika i čaše iz 2016. godine imao je sudski epilog, policija je uhapsila kradljivca, inače čuvara koji je obezbeđivao muzej, koji je kasnije zaključio sporazum o priznanju krivičnog dela teške krađe i na kraju je osuđen.

Radi se o poslužavniku i časi sa likom Hajle Selasija koje je Broz dobio na poklon davne 1968. godine.

Kako je priznao, on je iz Muzeja Jugoslavije ukradene dragocenosti preneo u Bugarsku, gde je našao specijalizovanog zlatara koji radi sa robom sa crnog tržišta. Ovaj zlatar otkupljuje i prerađuje ukradenu robu, a sudbina Titovih poklona je bila da budu pretopljeni u prstenje i narukvice.

Ovaj je slučaj istražiteljima otkrio jedan od puteva koji koriste lopovi koji godinama kradu dragocenosti iz muzeja. Put sigurno nije jedini, ali je veoma dobro "utaban". Očigledno se radi o dobro organizovanoj i uigranoj šemi.

Pripadnik obezbeđenja koji je opljačkao Muzej Jugoslavije odslužio je zatvorsku kaznu, a nakon toga je preminuo, nezvanično od predoziranja narkoticima.

Ministarka Maja Gojković otkrila je da je u decembru 2016. ukradeno više ličnih predmeta Josipa Broza Tita, kao i poslužavnik i čaša s likom etiopskog vladara. Firma u kojoj je radio čuvar na poslovima obezbeđenja, morala je da plati 3,2 miliona dinara odštete.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...