Najnovije vesti

AGENCIJA ZA HEMIJSKO ORUŽJE TVRDI: Asad u napadu na grad Sarakebu 2018. koristio hlor?! Bomba bačena iz helikoptera
Foto: Printscreen Google map

izjave 30 svedoka

AGENCIJA ZA HEMIJSKO ORUŽJE TVRDI: Asad u napadu na grad Sarakebu 2018. koristio hlor?! Bomba bačena iz helikoptera

Planeta
17:59h

Sirijsko ratno vazduhoplovstvo upotrebilo je hlor u napadu na grad Sarakeb 2018. godine, saopštila je danas međunarodna organizacija za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OPCW) posle istrage.

To je drugi izveštaj stručnjaka te organizacije sa sedištem u Hagu, koja sad ima ovlašćenje da identifikuje počinioca hemijskog napada.

U izveštaju se navodi da su jedinice sirijskog vazduhoplovstva koristile hemijsko oružje 4. februara 2018. u Sarakebu", oko 50 kilometara južno od Alepa.

Dodaje se da "postoje osnovani razlozi za verovanje" da je vojni helikopter sirijskog vazduhoplovstva iznad Sarakeba ispustio jednu bombu sa hlorom. "Bomba je ispustila hlor na veliko područje i izazvala trovanje 12 ljudi", navodi se u izveštaju.

Istražitelji OPCW razgovarali su sa 30 očevidaca, analizirali uzorke, ispitali simptome koje su prijavili žrtve i medicinsko osoblje i pregledali satelitske snimke.

Žrtve su se žalile na otežano disanje, iritaciju kože, bol u grudima i kašalj.

OPCW je prvi izveštaj objavio pre godinu dana. Tada je organizacija navela da su snage sirijskog predsednika Bašara el Asada bacile bombe sarina i hlora 2017. godine na severu Sirije.

Uprkos oštrim prigovorima Sirije i njenih saveznika, uključujući Moskvu, većina od 193 države članice OPCW je 2018. godine odobrila organizaciji da odredi počinioca hemijskog napada, a ne samo da dokumentuje upotrebu takvog oružja.

Sirijska vlada negira bilo kakvu umešanost u hemijske napade, tvrdeći da je sve svoje zalihe hemijskog oružja stavila pod medjunarodni nadzor prema sporazumu postignutom 2013. godine.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track