Najnovije vesti

KALED MEŠAL ŠEF HAMASA U DIJASPORI: Preživeo pokušaj atentata 1997. godine, a 2012. se posvađao sa Asadom!
Foto: Profimedia / Abaca

bivši vođa organizacije

KALED MEŠAL ŠEF HAMASA U DIJASPORI: Preživeo pokušaj atentata 1997. godine, a 2012. se posvađao sa Asadom!

Planeta

Bivši vođa Hamasa Kaled Mešal izabran je za šefa kancelarije palestinske islamističke grupe u dijaspori, saopštio je danas portparol Hamasa.

Mešal (64), koji je preživeo izraelski pokušaj atentata 1997. godine, bio je na čelu političkog biroa do 2017. godine kada ga je zamenio Ismail Hanijeh (59) sa sedištem u Gazi, preneo je Rojters.

Iako je Hamasova baza moći u Gazi, koju kontorliše od 2007. godine, on ima mnogo sledbenika među izbeglicama i drugima na Bliskom Istoku i drugim područjima. 

Kaled Mešal
foto: EPA /Mohammed Saber

Mešal je 2012. godine razljutio bliskog saveznika Hamasa Siriju kada je napustio Damask zbog rata predsednika Bašara al-Asada, kojeg podržava Iran u borbi protiv pobunjenih sunitskih muslimana, koji su i pripadnici Hamasa.

Palestinski analitičar Akram Atalah rekao je da taj potez verovatno neće prouzrokovati značajan zaokret Hamasa jer se Mešal slagao sa Hanijehom, kako u pogledu njihovog pragmaticnijeg pristupa arapskim i zapadnim zemljama, tako i u njihovom stavu prema bliskoistocnom sukobu. 

"Što se tiče Hamasove politike prema Izraelu ne vidim pripadnike tvrde linije i umerene. Verujem da postoji dogovor oko toga", istakao je Atalah.

Hamas je bio protiv palestinsko-izraelskog mirovnog sporazuma iz 90-ih i Izrael i Zapad ga smatraju terorističkom organizacijom.

Lideri Hamasa ističu da je njihova borba protiv Izraela legitimni otpor.

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: EPA /Mohammed Saber

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...