IMENA NISU VAŽNA? Fejsbuk ukinuo nalog francuskom gradu zbog imena, podseća ih na ružnu reč
Foto: Profimedia

tehnološki puritanci

IMENA NISU VAŽNA? Fejsbuk ukinuo nalog francuskom gradu zbog imena, podseća ih na ružnu reč

Planeta -

Fejsbuk ima 99 problema, a francuski grad Bič je jedan od njih.

Lokalni mediji prenose da je kompanija Fejsbuk ugasila zvaničnu stranicu francuskog gradića, primoravši predstavnicu grada Valeri Degoj da pokrene novu, nazvanu po poštanskom broju "Mari 57230".

Degoj je Radiju Melodi rekla da je zgranuda odlukom da se stranica ukine i da je pokušala da kontaktira Fejsbuk na sve moguće načine ali bez uspeha, zbog čega je pokrenula novu stranicu.

Zbog te situacije, još jedan gradić u tom regionu preimenovao je svoju Fejsbuk stranicu iz "Rorbah le Bič" u "Vil de Rorbah".

"Fejsbuk izgleda da juri termine povezane sa Rorbahom ... Pretpostavljam da znate razlog", naveo je grad u objavi na toj društvenoj mreži.

Bonjour, Nous souhaitions vous expliquer le changement de nom de la page. Loin de nous l'idée de renier le nom de notre...

Posted by Ville de Rohrbach on Monday, April 12, 2021

Grad Bič poznat je po opsadi istoimene tvrđave koja je trajala 230 dana tokom francusko-pruskog rata 1870. i 1871. godine. U njemu danas živi oko 5.000 stanovnika.

Sajt Politiko navodi da ovo nije prvi put da je grad podlegao cenzuri - američki ambasador u Francuskoj Levi Parsons Morton tražio je 1881. godine od Pariza da preimenuje trg nazvan po ovom gradu zbog naziva. Trg se sada zove Trg Sjedinjenih Država.

Fejsbuk za sada nije komentarisao ovaj slučaj.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track