MOŠTI SVETOG KRALJA JOVANA VLADIMIRA PRVOG SRPSKOG SVETITELJA VRAĆENE ALBANSKOJ CRKVI Odsad će se nalaziti u manastiru u Elbasanu
Foto: Screenshot YT

VERA

MOŠTI SVETOG KRALJA JOVANA VLADIMIRA PRVOG SRPSKOG SVETITELJA VRAĆENE ALBANSKOJ CRKVI Odsad će se nalaziti u manastiru u Elbasanu

Planeta -

Mošti sv. Jovana Vladimira kralja zetskog, koje su bile oduzete od strane albanske države i nalazile se u Državnom Istorijskom Muzeju u Tirani, vraćene su Crkvi.

Njegovo Visokopreosveštenstvo g. Antonije Mitropolit Elbasana dočekao je svete mošti Sv. Jovana Vladimira u manastiru koji je posvećen ovom svetitelju srpskog porekla.

Zbog svog značaja manastir Sv. Jovana Vladimira je duhovni centar Pravaoslavlja u Albaniji ali i šire, jer ovaj manastir posećuju Pravoslavni iz Crne Gore, Srbije Severna Makedonije i Grčke.

Svete mošti je Mitropolitu Antoniju predala lično ministarka kulture Albanije Elva Margariti, zajedno sa Direktorom Državnog Istorijskog Muzeja Albanije Dorijanom Kocijem. Takođe, ovom događaju je prisustvovao i Predsednik Vlade Albanije g. Edi Rama.

Posle molitve koja je služena u sabornom manastirskom hramu obavljeno je potpisivanje protokola između ministarstva Kulture i Mitropolije Elbasana o povratku ove svetinje Crkvi od strane Države.

Kurir.rs/In4S

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track