BRAZIL GRADI JOŠ JEDNOG HRISTA Ovo su najpoznatije statue Isusa u svetu! (FOTO)
Foto: EPA Daniel Marenco

NOVI ISUS

BRAZIL GRADI JOŠ JEDNOG HRISTA Ovo su najpoznatije statue Isusa u svetu! (FOTO)

Planeta -

Spomenik Isus Zaštitnik gradi se u gradiću Enkantado, na jugu zemlje, i kada bude završen u drugoj polovini ove godine, biće visok 43 metra

Izgleda impozantno... Nova statua u izgradnji
Izgleda impozantno... Nova statua u izgradnjifoto: Profimedia

Na jugu Brazila privodi se završetku izgradnja još jedne džinovske statue Isusa Hrista. Nazvana Isus Zaštitnik, statua se gradi u gradiću Enkantado u južnoj saveznoj državi Rio Grande do Sul.

Stakleni lift

Završetak građevine visoke 43 metra planiran je u drugoj polovini ove godine, preneo je CNN. Ideju za izgradnju još jednog megalomanskog spomenika Isusu Hristu dao je gradonačelnik Adroaldo Konzati, koji je prošlog meseca preminuo od koronavirusa. Raspon ruku Isusa Zaštitnika biće 36 metara. Imaće lift u sebi i vidikovac na grudima.

NAJPOZNATIJE STATUE ISUSA U SVETU

Hrist iz Vung Taua, Vijetnam

Na neočekivanom mestu, u Aziji
Na neočekivanom mestu, u Azijifoto: Profimedia

Građena je od 1974. do 1993. Statua je visoka 36 metara uključujući i postolje. Moguće je popeti se na vrh jer unutar statue postoje stepenice. Oreol oko Isusove glave nije samo ukras već je istovremeno i gromobran.

Hrist Kralj, Portugal

Na obali reke Težo
Na obali reke Težofoto: Profimedia

Građena je između 1959. i 1969. u Lisabonu na obali reke Težo. Inspirisana je statuom u Riju. Visoka je 28 metara i nalazi se na postolju visine 82 metra. Izrađena je na steni koja se nalazi 133 metra iznad nivoa mora.

Hrist de la Konkordija, Bolivija

Teška je preko 2.000 tona
Teška je preko 2.000 tonafoto: Profimedija

Ovo je najveća i najteža statua Isusa u svetu. Visoka je 40 metara i teška čak 2.200 tona. Istovremeno, nalazi se na najvišoj nadmorskoj visini. Na putu do nje se nalazi 2.000 stepenica, a još 1.400 vas deli do vrha statue.

Hrist Spasitelj, Brazil

Simbol Rija
Simbol Rijafoto: EPA/Antonio Lacerda

Simbol grada Rija, za koji mnogi kažu da je najlepši grad na svetu. Istovremeno je tek peta najviša statua Isusa u svetu. Visoka je 30 metara i ima postolje visoko osam metara. Raširene ruke su dugačke 28 metara.

Hrist Kralj, Poljska

Najviša u svetu
Najviša u svetufoto: Profimedija

Statua je izgrađena 2010. i nalazi se u gradu Svjebođin. Ovo je najviša statua Isusa u svetu, visoka je 52,5 metara. Izgradnja je koštala više od 1,4 miliona dolara, a novac je prikupljen donacijama vernika iz celog sveta.

"Lift će biti staklen i posetioci će moći da uživaju u pogledu i fotografišu predivnu dolinu", rekao je Artur Lopes de Soza, supervizor projekta. Poređenja radi, statua Hrista Spasitelja iz Rija s postoljem je visoka 38 metara i ima raspon ruku od 28 metara. Ova statua, koja je postala simbol Rija, na jesen ove godine će "napuniti" 90 godina.

Cena 353.000 $

Gradić Enkantado ima tek oko 22.000 stanovnika. Nalazi se oko 150 kilometara od grada Porto Alegre, glavnog grada države. Namera zvaničnika je da pomoću statue pomognu razvoj turizma u ovom delu Brazila, nedaleko od granice sa Urugvajem i Argentinom. Skulpturu grade otac i sin - Ženesio i Markus Mora. Cena projekta je oko 353.000 dolara i u celosti se finansira iz donacija. Biće to treći Isusov kip po visini u svetu. Kip Isus Buntu Burake u Indoneziji i Hrista Kralja u poljskom gradu Svjebođin viši su od 50 metara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track