POVLAČENJE IZ AVGANISTANA POČINJE 1. MAJA: Bajden saopštio odluku, kraj rata sa Talibanima i Al Kaidom
Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Do 11. septembra

POVLAČENJE IZ AVGANISTANA POČINJE 1. MAJA: Bajden saopštio odluku, kraj rata sa Talibanima i Al Kaidom

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je danas da će Sjedinjene Države započeti konačno povlačenje vojske iz Avganistana 1. maja, a koje će biće završeno pre 11. septembra.

"Sjedinjene Države započinju svoje konačno povlačenje 1. maja ove godine. Nećemo žuriti. Učinićemo to odgovorno, s namerom i bezbedno i u punoj koordinaciji sa našim saveznicima i partnerima, koji sada imaju više snaga u Avganistanu od nas", rekao je Bajden, prenosi Rojters.

Bajden je dodao da je o svojoj odluci razgovarao sa bivšim predsednikom Džordžom Bušom.

Nemačka ministarka odbrane Annegret Kramp-Karrenbaue izjavila je da se jedinice drugih država članica NATO verovatno povući zajedno sa Amerikancima:

"Uvek smo govorili zajedno smo došli i zajedno ćemo otići", rekla je ona u izjavi za javnost.

Blinken je danas po dolasku u Brisel rekao da je nastupio čas za povlačenje jednica iz Avganistana i da će SAD zajedno sa ostalim saveznicima truditi da povlačenje bude usklađeno.

"Ovo je važan trenutak za naše savezništvo. Pred skoro 20 godina posle terorističkog napada kad su SAD bile meta zajedno smo ušli u Avganistan, da bi se suočili sa onima koji su na napali i obezbedili da Avganistan neće postati više azil za teroriste koji bi nas ponovo mogli napasti. Zajedno smo dostigli te ciljeve i sada je vreme da naše vojnike vratimo kući, izjavio je Blinken pošto ga je u sedištu NATO dočekao generalni sekretar alijanse Stoltenberg.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track