ZAŠTO U BRAZILU UMIRE OD KORONE VELIKI BROJ BEBA: Priča ove majke koja je izgubila jednogodišnjeg sina je velika opomena! FOTO
Foto: Facebook / Jessika Ricarte

različiti simtomi

ZAŠTO U BRAZILU UMIRE OD KORONE VELIKI BROJ BEBA: Priča ove majke koja je izgubila jednogodišnjeg sina je velika opomena! FOTO

Planeta -

Prošlo je više od godinu dana od početka pandemije, a Brazil beleži rekordne brojke novozaraženih i umrlih. Uprkos velikom broju dokaza da mala deca retko umiru od posledica zaraze kovidom-19, u Brazilu je do sada od te bolesti umrlo 1.300 beba.

Lekar jednogodišnjeg sina Džesike Rikarte odbio je da ga pravovremeno testira na koronu rekavši da njegovi simptomi ne odgovaraju profilu zaraze. Dva meseca kasnije maleni Lukas je umro zbog komplikacija nakon zaraze koronavirusom.

Početkom maja 2020. Lukas je počeo da se loše oseća i bio je nervozan. Džesika je prvo pomislila da je zbog izbijanja zubića ili da ga malo boli grlo, ali ubrzo je Lukas dobio temperaturu i počeo da diše otežano, nakon čega ga je odvela u bolnicu i zatražila da se testira na koronavirus.

"Lekar mu je stavio oksimetar koji je pokazivao da mu je nivo kiseonka u krvi 86 odsto. Sad znam da to nije normalno", kazala je Džesika za BBC.

S obzirom na to da Lukas nije imao jako visoku temperaturu, lekar joj je rekao da ne treba da se testira.

"Draga moja, ne brini se. Ne treba ga testirati na koronavirus. To je verovatno samo blaga upala grla", kazao je.

Dodao je da se mala deca retko zaraze koronom, dao joj je antibiotike i poslao ih kući. Tada u Brazilu nije bilo moguće privatno raditi test.

Džesika Rikarte, Lukas Rikarte
foto: Facebook / Jessika Ricarte

Test je na kraju bio pozitivan

Nakon što je maleni Lukas deset dana uzimao antibiotike, neki njegovi simptomi su nestali, ali je još uvijek bio jako umoran. Kako su prolazile nedelje, on je bio sve umorniji i pospaniji.

Kada je 3. juna počeo da povraća, majka ga je ponovo odvela u lokalnu bolnicu gde ga je lekar testirao na koronu kako bi isključio mogućnost da je zaražen. Međutim, rezultat je bio pozitivan.

Lukas je ubrzo prebačen u drugu bolnicu, na odjeljenje za dečju intenzivnu negu, gde mu je dijagnostifikovan multisistemski inflamatorni sindrom (MIS). Prebačen je na respirator, a lekar je majci kazao da je maleni Lukas imao srčani udar.

Nakon nekog vremena Lukasu se stanje poboljšalo pa su lekari odlučili da ga skinu sa respiratora.

"Kad je putm vido poziva čuo naše glasove, počeo je da plače", rekla je Džesika i dodala da je to poslednji put da je imao normalnu reakciju na njih. Kasnije je "izgledao paralizovano" Nakon što mu je urađen CT ustanovljeno je da je dečak imao i moždani udar.

"Te noći sam sanjala da mi je Lucas prišao i poljubio me u nos. San je bio prekrasan, pun ljubavi i probudila sam se srećna. Zatim sam pogledala svoj telefon i videla više propuštenih poziva od lekara" , ispričala je ona. Nažalost, kada je pozvala bolnicu čula je najgore moguće vesti.

Tokom noći Lukasu su otkucaji srca i nivo kiseonika naglo opali a rano ujutru je umro.

Doktorka Manuela Monte, koja je Lukasa lečila više od mesec dana, rekla je da je iznenađena da je Lukasovo stanje bilo toliko ozbiljno jer nije imao faktore rizika.

Tokom 33 dana ležanja u bolnici Džesika je mogla da ga vidi svega tri puta.

Džesika je sigurna da bi njeno dete preživjlo da je na vreme bilo testirano i da mu je na vreme pružena žpomoć.

"Lukas je imao nekoliko upalnih procesa, bile su vidljive promene na 70 odsto pluća, a srce mu se povećalo za 40 odsto. To se sve moglo izbeći", kazala je.

Mala deca i teške posljedice nakon zaraze covidom-19

"Mnogi su u zabludi i misle da mala deca nisu u riziku od razvijanja težih simptoma nakon zaraze kovidom", rekla je doktorka Fatima Marinjo, sa Univerziteta Sao Paolo i viša savetnica međunarodne zdravstvene nevladine organizacije Vital Strategies. Njeno istraživanje pokazuje da je iznenađjuće velik broj dece i beba pogođen ovim virusom.

Između februara 2020. i 15. marta 2021. kvid-19 ubio je u Brazilu najmanje 852 dece do devet godina starosti, uključujući 518 beba mlađih od godinu dana, prema podacima brazilskog Ministarstva zdravlja.

Marinjo je izračunala višak smrtnih slučajeva od nespecifičnog akutnog respiratornog sindroma tokom pandemije i otkrila da je u tom periodu bilo 10 puta više smrtnih slučajeva od ovog neobjašnjivog respiratornog sindroma nego prethodnih godina.

Ona procjenjuje da je, ako se dodaju i te brojke, od covida-19 od početka pandemije umrlo 2060 dece mlađe od devet godina, uključujući 1.302 bebe.

Zašto se to događa?

Stručnjaci smatraju da se zbog velikog broja slučajeva u Brazilu povećala i verovatnost da će među težim slučajevima biti i male bebe i deca.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro i dalje se protivi strogim merama i zatvaranju, uprkos tome što se u zemlji pojavio soj koji je mnogo zarazniji od prvobitnog. Prošlog meseca je u Brazilu od kovida umrlo dvostruko više ljudi nego u bilo kojem mesecu pandemije, a trend rasta se nastavlja.

Žair Bolsonaro
foto: EPA / ANDRE SOUSA BORGES

Još jedan problem je nedostatak testiranja kod dece. Marinjo je rekla da se maloj deci često prekasno dijagnostikuje korona, kada su već ozbiljno bolesna.

"Imamo ozbiljan problem s otkrivanjem slučajeva zaraze kod male dece. Nemamo dovoljno testova za opštu populaciju, još manje za decu. Budući da dolazi do kašnjenja u dijagnozi, dolazi do kašnjenja u pomoći detetu" kazala je.

To nije samo zato što je malo kapaciteta za testiranje nego i zato što je lakše propustiti ili pogrešno dijagnostikovati simptome kod dece jer se ta bolest kod njih drugačije ispoljava.

"Deca češće imaju proliv i jake bolove u stomaku i grudima. Budući da dolazi do kašnjenja u dijagnozi, kada dete stigne u bolnicu već se nalazi u ozbiljnom stanju i može doći do smrtnog ishoda", objasnila je.

Još neki faktori su stopa siromaštva i pristup zdravstvenoj zaštiti.

"Najugroženija su deca iz vrlo siromašnih porodica jer im je najteže da pristupe zdravstvenoj zaštiti. To su deca koja su najviše izložena riziku od smrti", kazala je Marinjo.

Iako se deca mogu zaraziti koronom, retko imaju ozbiljne posledice. Simptomi kod kojih bi trebalo obratiti se lekaru su izmeđuostalih:

- ako je dete postalo bledo, ako je dobilo mrlje po telu koje liče na šare i ako mu je koža hladna pri dodiru

- ako nepravilno ili otežano diše

- ako otežano diše i ako je istovremeno jako uznemireno ili ne reaguje na nadražaje na podražaje

- ako je jako uznemireno, zbunjeno, vrlo letargično (teško ga je probuditi) ili prestane da reaguje na nadražaje

- ako ima plavičastu boju oko usta

- ako dobije osip

- ako ima bolove u testisima (to se naročito odnosi na tinejdžere)

Kurir.rs / BBC, Foto: Facebook / Jessika Ricarte

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track