Najnovije vesti

ŠOK NA KUBI: Raul Kastro podnosi ostavku na čelu Komunističke partije! Kraj ere koju je započeo njegov brat Fidel 1959. godine!
Foto: Profimedia / Ariel LEY ROYERO / AFP

u 89. godini

ŠOK NA KUBI: Raul Kastro podnosi ostavku na čelu Komunističke partije! Kraj ere koju je započeo njegov brat Fidel 1959. godine!

Planeta
21:50h

Raul Kastro saopštio je da podnosi ostavku na mesto šefa komunističke partije Kube, završavajući tako eru formalnog vođstva koji su on i njegov brat Fidel Kastro započeli revolucijom 1959. godine.

89-godišnji Kastro objavio je to danas u govoru na otvaranju Osmog kongresa vladajuće stranke, jedinog dozvoljenog na ostrvu. 

Rekao je da se povlači sa osećajem da je „ispunio svoju misiju i uveren u budućnost otadžbine“.

Naveo je da će rukovođenje strankom predati mlađoj generaciji koja je, kako je naveo, "puna strasti i antiimperijalističkog duha".

Kastro nije rekao koga će odobriti kao svog naslednika na mestu prvog sekretara Komunističke partije. Ali prethodno je nagovestio da favorizuje 60-godišnjeg Miguela Diaz-Kanela, koji ga je nasledio na mestu predsednika 2018. godine i standardni je nosilac mlađe generacije lojalista koji su "izgurali" ekonomsko otvaranje, a da nisu ugrozili kubanski partijski sistem

Kurir.rs / AP,   Foto: Profimedia / Ariel LEY ROYERO / AFP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...