DOBRA JE STVAR SLAGATI SE SA PUTINOM Tramp smatra da je Americi u nacionalnom interesu da održi prijateljske odnose sa Rusijom
Foto: Profimedia / Orlando Sentinel/TNS/ABACA

strahuje od jednog

DOBRA JE STVAR SLAGATI SE SA PUTINOM Tramp smatra da je Americi u nacionalnom interesu da održi prijateljske odnose sa Rusijom

Planeta -

Bivši američki predsednik Donald Tramp veruje da je održavanje dobrih odnosa sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u nacionalnim interesima Amerike. Upozorio je da će se u suprotnom Moskva približiti Kini.

U razgovoru za Fok Nevs u ponedeljak, Tramp je tvrdio da "niko nije bio oštriji prema Rusiji" od njega, istovremeno navodeći da su on i Putin imali "veoma snažan" lični odnos.

"Iskreno, slaganje sa Vladimirom Putinom je dobra stvar, a ja sam se sa njim odlično slagao", rekao je Tramp.

Konkretno, 45. predsednik SAD primetio je da bi loš odnos između Vašingtona i Moskve mogao imati neželjene efekte, poput podsticanja Rusa da se približe Kini, što je nazvao "najgorom stvari".

"Trebalo bi da poslujemo sa Rusijom. Trebalo bi da se slažemo sa Rusijom, umesto da primoravamo Rusiju da ode u ruke Kine. Najgore što biste mogli da uradite je da spojite Kinu i Rusiju", rekao je Tramp.

Vladimir Putin, Sibir
foto: EPA/ ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE

Dok je bio lider, Trampa su često kritikovali političari i pristalice Demokratske stranke koji su tvrdili da je previše mekan prema Rusiji. Bilo je i sugestija da je bio "u džepu Kremlja", posebno zbog njegovih komplimenata na račun Putinovog stila rukovođenja. Tramp je stalno negirao ove navode.

U intervjuu za Foks, takođe je pokazao prstom na aktuelnog predsednika Džoa Bajdena, napominjući da mnoga današnja spoljnopolitička pitanja nisu bila tema tokom njegovog mandata na mestu lidera. Tramp je posebno rekao da Rusija "nikada nije zaokružila Ukrajinu“, a SAD nije trebalo da šalje ratne brodove u Tajvanski tesnac.

Bajden je 15. aprila potpisao izvršnu naredbu o uvođenju daljih sankcija Rusiji. Mere su ciljale 16 pojedinaca i 16 entiteta koji su navodno umešani u uticanje na američke izbore 2020. godine, a američkim bankama je zabranio kupovinu obveznica denominovanih u rubljima ili drugim valutama koje je izdala Centralna banka Rusije.

Kurir.rs/Rt.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track