LIDL KAO MUZEJ Izgrađen je na ostacima srednjovekovne irsko-vikinške kuće, nalazište sačuvano na neobičan način VIDEO
Foto: Printscreen YT/Chandler Gaillou vlog

arheološko nalazište iz 11. veka

LIDL KAO MUZEJ Izgrađen je na ostacima srednjovekovne irsko-vikinške kuće, nalazište sačuvano na neobičan način VIDEO

Planeta -

Svaki Lidl liči jedan na drugi, ali ovaj u Irskoj se pomalo razlikuje od ostalih. Razlog tome je neuobičajen: ne samo da je radnja izgrađena na arheološkom nalazištu iz 11. veka, nego kupci mogu i da ga vide dok biraju namirnice.

Tokom izgradnje supermarketa u Dablinu, arheolozi su otkrili ostatke 1.000 godina stare srednjovekovne kuće. Umesto da iskopaju predmete i potom prodavnicu izgrade, postavljen je stakleni pod koji kupcima doslovno pruža prozor u istoriju.

Stakleni pod omogućava uvid u očuvanu jedinstvenu strukturu irsko-vikinške kuće iz 11. veka koja se krije ispod ovog Lidla koji je otvoren prošle godine u centru grada.

Nakon što je nalazište otkriveno tokom iskopavanja, u njega su silno uložili menadžeri Lidla koji su bili odlučni da zaštite istorijske strukture koje bi inače bile zaboravljene, prenosi "Dablin Lajv".

Dok kupuju namirnice, kupci se mogu diviti stepenicama pozorišta Aungier iz 18. veka (to je i današnji naziv ulice u kojoj se radnja nalazi), ali i lukovima iz istog stoleća, kao i da vide kako je izgledala podna struktura iz 11. veka, kada je kuća i sagrađena.

Kurir.rs/Mirror

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track