TAJNA IRANSKOG SUPERSNAJPERA: Nije namenjen uništavanju žive sile, a evo koje mu je oružje poslužilo kao uzor VIDEO
Foto: YT screenshot/The Daily Flying Report

tehnika

TAJNA IRANSKOG SUPERSNAJPERA: Nije namenjen uništavanju žive sile, a evo koje mu je oružje poslužilo kao uzor VIDEO

Planeta -

Industrija naoružanja Islamske republike Iran spada u domen svetskih zanimljivosti od originalnih proizvoda do neobičnih kopija oružja iz 1970-tih i 1980 tih godina prošlog veka. Takođe Iran ima i naviku da prikazuje makete u propagandne svrhe, koje često predstavlja kao pravo oružje ili prototipe koji se označavaju kao da su u serijskoj proizvodnji.

Pre četiri godine Iran je u aprilu 2017 ozvaničio da poseduje novu poluautomatsku snajpersku pušku kalibra 12,7 mm, koja je promovisana baš na Dan iranske vojske. U pitanju je bila takzvana natimaterijalna snajperska puška konstruisana za uništavanje slaboklopnih vozila, vojnika i vojne opreme.

Ovoj snajperskoj pušci dato je ime Heidar. Informacije o ovom oružju zasad nisu saopštene, a kroz filter stroge cenzure prošli su upitni podaci da puška ima maksimalni domet od 1.600 metara, što je za 200 metara manje od američke snajperske iste kategorije Bereta M -82 i francuskog Hekcate II. Kancelarija američke vojske Haidar u svom biltenu je označila ovo oružje kao „zanimljivo“.

en>

Znaimljivo ne samo zbog dometa već i mase Haidar je veoma teška puška. Neki podaci govore da je teška 38 kilograma i da je za osam kilograma teža od američke M-82. Za samu konstrukciju puške Amerikanci kažu da nije praktična, ali prema svemu sudeći to irancima i nije bilo nikad bitno. U odnosu na estatiku bitnija je njegova praktična upotreba. Nagađa se da iranski Pasdarani koriste ovu snajpersku pušku.

E sad, Amerikanci tvrde da je iranska snajperska puška kopija više oružja slične kategorije, pa je tako mehanizam preuzeta od nemaca i to od MG-3, koju je iran licencno proizvodio pre dolaska Homeinija na vlast 1979.

Okvir sa municijom postavljen je bočno, a oružje poseduje i kočnicu kako bi ubalžila trzaj prilikom opaljenja.

Ali puška ne izgleda baš sjano. Iran je objavio video kako vojnik puca iz Haidara, dok se nespretno bori da drži obraz na kratkom kundaku, iako se čini da oružje ima podesivi dodatak pozadi.

Puška od 12,7 milimetara je dostupna Iranu i korisnicima iranskog naoružanja.

Bez obzira na to, nemojte se iznenaditi ako se Haidar pojavi van Irana, pre svega kod saveznika u Siriji, Libanu i Gazi.

Majls sa bloga Firearm sugerisao je da Iran još uvek nema na da izvozi za Haidar, s obzirom da ga Iran zapravo još uvek ne koristi - bar ne još uvek.

Kurir.rs/National Interest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track