PREDSEDNK ČADA POGINUO PAR SATI NAKON IZBORNE POBEDE: Zameniće ga sin Mahamat Idriz Debi narednih 18 mesei, do izbora!
Foto: EPA / Daniel Irungu

šok u čadu

PREDSEDNK ČADA POGINUO PAR SATI NAKON IZBORNE POBEDE: Zameniće ga sin Mahamat Idriz Debi narednih 18 mesei, do izbora!

Planeta -

Prelazni vojni savet na čijem čelu je sin predsednika Čada Idrisa Debija Itna ubijenog u borbama protiv pobunjenika, vodiće državu narednih 18 meseci kada će se organizovati "slobodni i demokratski" izbori, saopštila je danas vojska.

Sin ubijenog predsednika je 37-ogodišnji general Mahamat Idris Debi, do sada vođa Predsedničke garde, elitne jedinice i pretorijanske garde režima.

"Prelazni vojni savet garantuje nacionalnu nezavisnost, teritorijalni integritet, nacionalno jedinstvo, poštovanje međunarodnih ugovora i sporazuma i osigurava prelazni period na 18 meseci", objavio je danas portparol vojske na državnoj televiziji, čitajući sapoštenje koje je potpisao novi šef tog tela.

Prelazni vojni savet raspustio je vladu i Narodnu skupštinu i obećao da će nove institucije republike biti uspostavljene posle tranzicionog perioda organizovanjem "slobodnih, demokratskih i transparentnih izbora" za godinu i po dana.

Predsednik Čada Idris Debi Itno, koji je zemljom vladao duže od tri decenije, poginuo je danas u borbama protiv pobunjenika, saopštila je vojska.

On je bio ključni partner Zapada u borbi protiv ekstremista u Sahelu. Nekoliko sati pre te zapanjujuće objave, izborna komisija je proglasila Debija Itna pobednikom predsedničkih izbora održanih 11. aprila, čime je izborio novi šestogodišnji mandat. Izbore je bojkotovalo nekoliko vodećih opoziconara.

Debi, bivši vojni komandant, došao je na vlast 1990. godine kada su njegove pobunjeničke snage zbacile tadašnjeg predsednika Hisenea Habrea, kasnije osuđenog za kršenje ljudskih prava pred međunarodnim sudom u Senegalu.

Tokom više od 30 godina vladavine Debi je preživeo brojne oružane pobune i uspeo da ostane na vlasti.

Idriz Debi Itno
foto: EPA / Abir Sultan

Preminuli predsednik je teško ranjen tokom vikenda kada je lično, sa 68 godina, otišao da vodi borbe svoje vojske protiv pobunjeničke grupe koja je kao što često radi ušla u zemlju iz Libije, na nekoliko stotina kilometara od N'Džamene.

Danas nekoliko sati posle objave o smrti predsednika u glavnom gradu N'Džameni škole su zatvorene i uzrujani roditelji došli su da pokupe svoju decu. Državni službenici čije administracije su takođe raspuštene otišli su kućama. Glavni grad je danas oko podneva bio miran sa manje ljudi na ulicama nego obično.

Emanuel Makron, Idriz Debi Itno
foto: EPA / GUILLAUME HORCAJUELO

Jelisejska palata saopštila je danas povodom smrti predsednika Čada Idrisa Debija Itna da je Francuska izgubila "hrabrog prijatelja" i naglasila značaj "mirnog prelaznog" perioda u toj zemlji, svojoj saveznici u Sahelu.

Pariz "izražava čvrstu privrženost stabilnosti i teritorijalnom integritetu Čada", navodi francusko predsedništvo u svojoj poruci saučešća narodu Čada.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / GUILLAUME HORCAJUELO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja