RUSIJA SE OGLASILA O INCIDENTU NA NEBU KOLUMBIJE IL-96 leteo je iz Moskve i imao je sve dozvole! Ovo je bila greška u navigaciji
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Incident

RUSIJA SE OGLASILA O INCIDENTU NA NEBU KOLUMBIJE IL-96 leteo je iz Moskve i imao je sve dozvole! Ovo je bila greška u navigaciji

Planeta -

Priča o upadu ruskog aviona Iljušina IL-96 za koga Kolumbijci i zapad tvrdi da pripada FSB se nastavlja, a ovaj put oglasila se i Moskva da pojasni neke stvari oko situacije koja je izazvala pažnju u Južnoj Americi.

Da pojasnimo joj jednom priča se dogodila juče 19. aprila 2021 kada su avioni RV Kolumbije presreli Il-96-400VPU FSB Ruske Federacije u vazdušnom prostoru te zemlje. Napominje se da je presretanje izvršio višenamenski lovac izraelske proizvodnje IAI Kfir generacije 3+. Trenutno kolumbijsko vazduhoplovstvo ima 18 takvih letelica u nekoliko verzija.

Kolumbijska vojska je pojasnila da je ruski avion odmah napustio vazdušni prostor zemlje nakon što je dobio naredbu od posade lovca.

Kolumbijsko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo je danas 20. aprila ruskom ambasadoru u Bogoti protestnu notu u vezi sa ovim incidentom.

Povodom ovog slučaja oglasilo se i Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, koje je saopštilo da je IL-96-400VPU leteo iz Moskve i imao neophodnu dozvolu za letenje kroz kolumbijski vazdušni prostor od lokalnih vazduhoplovnih vlasti. Međutim, putanja njegovog leta se razlikovala od one koja je bila predviđena.

Podsećamo vas da je četvrti Il-96-400T (registarski broj RA-96104) postao platforma za „letelicu sudnjeg dana“. Može da preleti preko 12 hiljada km, a oprema na letelici je klasifikovana kao VOJNA TAJNA.

U Rusiji su brojni stručnjaci već objasnili šta je moglo da izazove incident i naknadnu reakciju kolumbijskih vlasti.

Avion nije leteo za Kolumbiju, već za susednu državu. Najverovatnije je došlo do greške u navigaciji.

- Penzionisani pukovnik Viktor Murahovski objasnio je listu „Vzglad“, jasno stavljajući do znanja da od ovoga niko obično ne pravi tragediju ili provokaciju.

Ako kolumbijska vlada želi da napravi haos od ove priče i ispriča čitavoj planeti o tome, onda im je ova ideja verovatno predložena u Vašingtonu, jer SAD danas ozbiljno utiču na stanje odnosa Kolumbije i Venecuele, kaže stručnjak Aleksej Leonkov, iznenađen oštrinom kolumbijskog tona.

Leonkov je pojasnio da se često takvi slučajevi odstupanja na nebu rešavaju u tišni, ali Kolumbija će verovatno želeti da sagleda ovaj slučaj u drugom svetlu. Sugerisao je da bi Bogota mogla da počne da govori o „ruskoj pretnji“ i specijalnim snagama u avionu, „koje su nužno ugrožavale bezbednost zemlje“.

Kurir.rs/Topcor

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track