Najnovije vesti

OAZA PROSTITUCIJE U CENTRU AMERIKE: Tužilac Menhetna ih više neće krivično goniti, odustaje od 1.000 slučajeva VIDEO
Foto: Profimedia

navodna pobeda

OAZA PROSTITUCIJE U CENTRU AMERIKE: Tužilac Menhetna ih više neće krivično goniti, odustaje od 1.000 slučajeva VIDEO

Planeta

Okružni tužilac na Menhetnu Sajrus Vens Jr najavio je da njegova kancelarija više neće procesuirati prostituciju i nelicenciranu masažu.

Ovaj potez je velika pobeda za sve veći pokret da promeni način na koji seksualni rad pristupa sistemu krivičnog pravosuđa.

„Tokom poslednje decenije naučili smo od onih koji imaju životno iskustvo i iz sopstvenog iskustva na terenu: krivično gonjenje prostitucije ne čini nas sigurnijima, a prečesto postiže suprotan rezultat daljim postizanjem marginalizujući ugrožene Njujorčane “, tvrdi Vens. Pojavljujući se na sudu,  Vance je zatražio od sudije da odbaci 914 otvorenih slučajeva koji uključuju prostituciju i nelicenciranu masažu.

Pored dodatnih 5.080 slučajeva u kojima se optužba vršila u svrhu prostitucije, potez koji sledi početkom ukidanja savezne države Njujork zakona poznatog kao „Šetajući kao  trans“ početkom ove godine.

Vance rekao je da je ponosan što podržava ukidanje zakona koji je decenijama nepravedno ciljao članove LGBT + zajednice svojim diskriminatornim sprovođenjem.

Neki od završenih slučajeva datiraju iz 1970-ih i 1980-ih, s tim što ih je Vens opisao kao „i relikt drugog Njujorka i vrlo stvarni teret za osobu koja nosi osuđujuću presudu ili nalog za krivično delo“.

Umesto da traži krivične presude, godinama je kancelarija javnog tužioca nudila usluge osobama uhapšenim zbog prostitucije. U današnjoj najavi vidi se potez da se odbije procesuiranje takvih hapšenja i pružanje usluga i podrške isključivo na dobrovoljnoj osnovi.

„Ukidanjem naloga, odbacivanjem slučajeva i brisanjem osuđujućih presuda za ove optužbe dovršavamo promenu paradigme u našem pristupu“, kaže Vens.

Kurir.rs/Independent

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...