NAUČNICI NAŠLI SJAJAN NAČIN DA PLASTIČNI OTPAD PRETVORE U GORIVO: Čak 79 odsto plastičnog smeća završilo je u prirodi i truje nas!
Foto: EPA / MADE NAGI

brzo i jeftino

NAUČNICI NAŠLI SJAJAN NAČIN DA PLASTIČNI OTPAD PRETVORE U GORIVO: Čak 79 odsto plastičnog smeća završilo je u prirodi i truje nas!

Planeta -

I pored velikih napora i kampanja industrija recikliranja plastike ne pokazuje preveliki uspeh, a prema podacima reciklirano je samo 9 odsto ukupno proizvedenog plastičnog otpada. Čak 79 odsto se još nalazi u našim domovima ili u životnoj sredini.

To je razlog zbog kojeg naučnici poslednjih godina istražuju može li se jedna od najčešćih vrsta plastike, poliolefin, pretvoriti u gorivo.

"Jednokratna plastika predstavlja ogromnu opasnost za životnu sredinu, a njena reciklaža se pokazala kao pravi izazov, što posebno važi za poliolefin", napisali su naučnici sa Univerziteta Delavar u novom istraživanju.

plastika, otpad, đubre, zagađenje, Bali
foto: EPA / MADE NAGI

"Pronašli smo sjajnu metodu selektivnog pretvaranja poliolefina u tekuća goriva, uključujući dizelske i benzinske ugljovodonike", dodali su.

Ovo nije prvi put da su naučnici uspeli da pretvore plastiku u gorivo, ali cilj je da se uz što manje resursa i troškova što veća količina plastike pretvori u što više goriva.

Najnovija tehnologija uspela je upravo to - koristi 50 odsto manje energije od sličnih metoda, može se izvesti na temperaturama uobičajene kuhinjske pećnice i ne ispušta ugljendioksid u atmosferu, piše Science Alert.

plastika, otpad, đubre, zagađenje
foto: EPA / Legnan Koula

Naučnici su koristili hemijski postupak hidrokrekovanja kako bi razgradili ugljenikove veze u plastici. Pritom su upotrebljavali katalizator koji se sastoji od minerala zeolita i mešavine metalnih oksida.

"Pojedinačno, nema puno koristi od ova dva katalizatora. Međutim, u kombinaciji postaju čarobni, tope plastiku i za sobom ne ostavljaju plastični otpad", rekao je inženjer Dion Vlahos sa Univerziteta Delaver.

Kurir.rs / Science Alert, Foto: EPA / MADE NAGI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track