Najnovije vesti

NA FLORIDI UNIŠTENI KINESKI RESPIRATORI IAKO NISU NI KORIŠĆENI: Zbog njih je nastala velika afera i u FBiH VIDEO
Foto: Twitter/Printscreen

vredni milione dolara

NA FLORIDI UNIŠTENI KINESKI RESPIRATORI IAKO NISU NI KORIŠĆENI: Zbog njih je nastala velika afera i u FBiH VIDEO

Planeta
21:08h

Pre samo nekoliko dana na Floridi je uništen veliki broj kineskih respiratora ACM812A, koje je u BiH uvezla firma "Srebrena malina", zbog čega je kasnije nastala cela afera i pokrenut i sudski proces.

Ovi respiratori su u Floridi uništeni jer nisu na američkoj listi odobrenih medicinskih aparata za hitnu upotrebu.

Video uništavanja respiratora ACM812A, koje proizvodi kineska kompanija "Aerospace Changfeng", identičnih koje je kupila i Vlada FBiH preko firme "Srebrena malina", snimljen je prošle sedmice u Majamiju dok su istovarani na odlagalište otpada u Saut Dejdu. Meštane su zapanjile palete potpuno novih respiratora koji su bačeni u smeće, među dušeke, gume i ostalo smeće.

"Pozdrav sa deponije Saut Dejd, gde su bačeni i uništeni milioni dolara u vidu potpuno novih medicinskih respiratora", rekla je novinarka Glena Milberg koja je izveštavala o ovom slučaju.

Na snimku su prikazani respiratori vredni milione dolara, a meštanin koji je to snimio kazao je da su bačene hiljade i hiljade medicinskih aparata, što mu je privuklo pažnju.

Novinarima je rečeno da se radi o aparatima proizvođača "Beijing Aerospace Changfeng Ltd." iz Pekinga, a prema informacijama do kojih su došli cena jednog uređaja je iznosila 26.000 dolara tokom najveće potrebe za respiratorima prošlog proleća.

Međutim, "Beijing Aerospace ChangFeng Ltd", model ACM812A, nije bio na listi od 86 modela respiratora koje je FDA (Američka agencija za lekove i hranu) odobrila za hitnu upotrebu.

"Mogu razumeti ako su korišćeni ili oštećeni, ali to su bili potpuno novi aparati koji su još upakovani", rekao je stanovnik koji je otkrio deponiju.

Na snimcima se vidi i kamion iz kojeg se istovaraju i bacaju na deponiju.

Novinari su želeli da dođu do specifikacija o carinjenju, ali nisu uspeli jer se radi o informacijama koje nisu javne.

respiratori, Florida
foto: Youtube/WPLG Local 10

"Budući da smo mi carinski posrednik, koji carinimo onoga ko je stvarni uvoznik, ne možemo dati te podatke bez prethodnog odobrenja uvoznika", rekao je Serđio Lozano, potpredsednik "Alpha Brokers Corp".

FDA kaže da se bilo koji medicinski uređaj bez odobrenja ne sme koristiti, pa su mogućnosti bile ili ga izneti iz zemlje ili odneti na uništavanje. Zaključak je da je jeftinije bilo uništiti respiratore ACM812A.

"Misteriozno" uništavanje respiratora je preraslo u svojevrsni skandal o kojem izvještavaju lokalni mediji u Majamiju.

Slučaj u Federaciji BiH

Zbog nabavke istih respiratora, tačnije 100 komada koji su plaćeni 10,5 miliona KM pred Sudom BiH u toku je suđenje premijeru FBiH Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme "Srebrena malina" Fikretu Hodžiću i ministarki finansija FBiH Jelki Milićević.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih dela u vezi s delima zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavestan rad u službi.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...