AFERA RESPIRATORI U BIH SE NASTAVLJA: Neki aparati još nisu verifikovani, nalaze se u servisu
Foto: Fena Printskrin

bruka

AFERA RESPIRATORI U BIH SE NASTAVLJA: Neki aparati još nisu verifikovani, nalaze se u servisu

Bosna i Hercegovina -

Respiratori koje je nabavila Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) iz Kine su verifikovani i pušteni u rad.

Ovu informaciju je 23. februara medijima potvrdio v. d. Direktor FUCZ Enes Memić i dodao da su "respiratori sada u upotrebi u zdravstvenim ustanovama za koje su nabavljeni". Memić je tada izjavio da je čitava priča oko neupotrebljivosti respiratora „pala u vodu“.

Zanimljivo je da je FUCZ, institucija koja je po nalogu Vlade FBiH nabavila 100 respiratora za 10,5 miliona KM, ovu vest pustila u javnost dan uoči suđenja Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku, Fikretu Hodžiću i Jelki Milićević čime je odbrani optuženih dao vetar u leđa.

Ali ono što je prećutano, a naknadno utvrđeno, jeste da je 95 od 100 kupljenih respiratora servisirano i verifikovano. Mesecima je skriveno od javnosti da pet respiratora nikada nije servisirano, jer očigledno imaju određeni problem, zbog čega nikada nisu verifikovani.

Saznajemo da „Verlab“ još čeka poziv za verifikaciju ostalih pet uređaja, a da ugovor, koji je utvrdila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), koja je povukla dokumente iz ove kompanije i FUCZ-a, nije završen. Potvrđeno nam je da servisiranje traje skoro tri meseca i nije poznato kada će biti završeno.

Prošle godine, podsećamo, tokom prve verifikacije pronađene su nepravilnosti, kao i kvar sistema na ovim uređajima, koje su serviseri „otklonili“ nakon dva meseca.

Od 95 respiratora koji su prošli verifikaciju, 30 je zatražio i pribavio Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), na čijem je čelu Sebija Izetbegović, dok ostalih 65 ne koristi nijedna zdravstvena ustanova u Federaciji.

Na pitanje FUCZ-a šta se dogodilo sa preostalih pet respiratornih uređaja i zašto oni ne rade, rečeno nam je:

- S obzirom na to da se postupak nabavke vodi pred Sudom BiH, a prema nalogu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i Opštinskog suda, predstavnici Državne agencije za istrage i zaštitu preuzeli su originalnu dokumentaciju u vezi sa distribucijom, postavljanjem i verifikacija ACM812A respiratora., a zbog interesa istrage nismo u mogućnosti da pružimo više informacija o aktivnostima koje sprovodi ova uprava, a koje se odnose na dotične respiratore.

Krajem prošle nedelje pripadnici SIPA-e zaplenili su dokumentaciju o respiratorima "Srebrna malina" u tri institucije. To su KCUS, laboratorija "Verlab" i FUCZ.

SIPA je iz "Verlaba" izvadila tri fascikla u kojima su svi nalozi za rad, izvještaji o mjerenjima, ugovor između FUCZ i "Verlab", kao i sertifikati za sve do sada verifikovane respiratore.

Isto je i sa FUCZ. Ugovori sa „Verlabom“ su opozvani. Što se tiče KCUS-a, SIPA je, prema nalogu tužioca, zaplenila dokumente o respiratorima koji su pušteni u rad na odjelima Covid.

Kurir.rs/Avaz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track