STRAVIČNO Oboleli u Indiji umiru kod kuće jer u bolnicama nema kiseonika!
Foto: AP Altaf Qadri

A PRE DVA MESECA SU PROGLASILI POBEDU NAD KORONOM

STRAVIČNO Oboleli u Indiji umiru kod kuće jer u bolnicama nema kiseonika!

Planeta -

Novi crni rekord, za 24 sata još 352.991 novozaraženi, dok je 2.812 osoba preminulo. Ova oluja je uzdrmala naciju, poručio premijer Modi

Potresno Sahranjivanje obolelog od koronavirusa
Potresno Sahranjivanje obolelog od koronavirusafoto: AP Anupam Nath

Indija je oborila sopstveni crni rekord po broju novozaraženih u svetu za 24 sata - koronavirus je potvrđen kod 352.991 osobe, dok je 2.812 osoba preminulo! Procenjuje se da će u narednih nekoliko nedelja dnevno u Indiji umirati oko 5.000 osoba, ukoliko se ne zaustavi ubrzani tempo širenja virusa.

Zdravstveni sistem pred pucanjem

Situacija je poslednjih nedelju dana haotična u zemlji koja je pre samo dva meseca slavodobitno proglasila pobedu nad koronavirusom. Međutim, nakon otključavanja je usledio žestok drugi talas, čemu je doprineo i mutirani soj koronavirusa. Premijer Narendra Modi pozvao sve građane da se vakcinišu i budu oprezni:

Uhapšen Španac - Namerno zarazio 22 osobe

U gradu Manakor, na španskom ostrvu Majorka, uhapšen je muškarac (40) pod sumnjom da je koronavirusom zarazio 22 osobe, među kojima i troje dece. - Uprkos tome što je imao simptome i testirao se, on je nastavio normalan život bez čekanja na rezultat testa i odlaska u karantin - navela je policija u saopštenju. On je išao na posao sa temperaturom od 40 stepeni, a prema navodima kolega, kašljao je, skidao masku i govorio: "Sve ću da vas zarazim koronom". Osim na posao, išao je i u teretanu. U Španiji je od početka pandemije zabeleženo 3,5 miliona slučajeva obolelih, dok je preminulo više od 77.500 osoba.

- Ova oluja je uzdrmala naciju - rekao je Modi. Zdravstveni sistem druge najmnogoljudnije zemlje na svetu je pred pucanjem. Oboleli umiru kod kuće ili ispred bolnica, u kojima nema kiseonika, kao ni slobodnih kreveta.

Predah Zaposleni u hitnoj pomoći na pauzi
Predah Zaposleni u hitnoj pomoći na pauzifoto: AP Altaf Qadri

U nekima od najpogođenijih gradova, uključujući i Nju Delhi, tela preminulih se masovno spaljuju u improvizovanim krematorijumima. Televizijski kanal NDTV prikazao je snimak tri zdravstvena radnika u saveznoj zemlji Bihar na istoku zemlje kako po zemjli vuku telo preminulog na putu za kremiranje, jer jednostavno nemaju dovoljno nosila.

Prevareno oko 200 osoba - Fiziološki rastvor umesto vakcine

Policija u Nemačkoj pokrenula je istragu zbog sumnje da je jedna medicinska sestra u Frizlandu (Donja Saksonija), umesto vakcine "fajzer", davala fiziološki rastvor onima koji su došli na vakcinaciju. Ona je otkrivena kada joj je ispala bočica fiziološkog rastvora dok je pripremala vakcinu, pa je to pokušala da prikrije. - Ovo je šokantan slučaj. Uveli smo dodatne provere i više niko ne ostaje sam s vakcinom, pa se tako nešto neće ponoviti - rekao je Sven Ambrozi, lokalni zvaničnik. Lokalni mediji su preneli da će medicinska sestra biti otpuštena.

- Ako nikad niste bili na kremaciji, miris smrti vas nikad ne napusti. Srce mi se slama za sve moje prijatelje i porodicu u Delhiju i Indiji koji prolaze kroz ovaj pakao - naveo je Vipin Narang, profesor političkih nauka na američkom univerzitetu Masačusetskom tehnološkom institutu (MIT).

Čuda se ne dešavaju

BBC prenosi izjavu Ašvina Mital, čija je baka preminula usled nedostatka kiseonika: - Kada joj je prošle nedelje pao nivo kiseonika u krvi, počeli smo da fanatično tražimo bolnicu da je smestimo. Ali sve bolnice u Nju Delhiju su bile pune. U jednoj bolnici su je primili na nekoliko sati, ali su morali da je otpuste jer nije bilo dovoljno kiseonika. Prihvatili smo svoju sudbinu, znali smo da će ona preživeti samo ako se desi čudo. To se nije dogodilo, kao ni mnogim drugim porodicama - rekao je Mital, koji je i sam oboleo pokušavajući da spase baku. U Indiji je od početka pandemije zaraženo više od 17,3 miliona osoba, dok je 195.180 preminulo. Pomoć Indiji su najavili SAD, Nemačka, Francuska...

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track