KORONA NIJE VIŠE ZDRAVSTVENA OPASNOST: Guverner Tenesija ne produžava mere, iako je vakcinisano svega 25 odsto građana VIDEO
Foto: Screenshot YT

pandemija

KORONA NIJE VIŠE ZDRAVSTVENA OPASNOST: Guverner Tenesija ne produžava mere, iako je vakcinisano svega 25 odsto građana VIDEO

Planeta -

Guverner Tenesija Bil Li u utorak je signalizirao da neće obnoviti nijednu naredbu vezanu za koronu, rekavši da "to više nije hitna zdravstvena situacija u našoj državi", iako je samo 25 odsto stanovništva države potpuno vakcinisano.

"Široko dostupna vakcina sve menja i sada je drugo vreme u Tenesiju", rekao je Li u tvitu.

Zdravstveni stručnjaci kažu da je za postizanje imuniteta stada negde između 70-85 odsto populacije verovatno potrebno imunizovati. Prema državnoj veb stranici, 24,7 odsto stanovništva je potpuno vakcinisano, a 34,4 odsto je imalo najmanje jednu injekciju.

"Nalazimo se na samom dnu država u procentu naše vakcinisane populacije", rekao je za CNN profesor Vilijam Šafner, specijalista za zarazne bolesti sa Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu. "Korona je i dalje ozbiljna hitnost javnog zdravstva u celoj državi. Virus se i dalje širi. Još uvek dovodi mnoge ljude u bolnicu."

Ovaj potez prati poteze ostalih guvernera u ublažavanju ograničenja. Naredba guvernera Džordžije Brajana Kempa povukla je 8. aprila mnoga ograničenja, uključujući uklanjanje zabrane okupljanja i distanciranja, na primer u restoranima i barovima. U Teksasu je guverner Greg Abot prošlog meseca ukinuo obavezu nošenja maski i omogućio svim preduzećima da se otvore sa stopostotnim kapacitetom.

Li je tvitovao da lokalnim zvaničnicima ukida ovlašćenja za izdavanje mandata za maske u 89 okruga Tenesija koji nemaju nezavisna zdravstvena odeljenja, a pozvao je zvaničnike iz ostalih "velikih 6 okruga" koji imaju svoja zdravstvena odeljenja - da ukloni sva preostala ograničenja i poslovna ograničenja za maske pre Dana sećanja.

"Nikada nismo imali mandat za masku širom države i uklanjam ovlašćenje lokalnih zvaničnika da izdaju zahteve za maskama", tvitnuo je Li. "Ovde se radi o poverenju Tenesijanaca, korišćenjem alata kojima raspolažemo da bismo prešli sa upravljanja krizama, nazad u život i nazad u posao." Li je rekao da će se predstojeće izvršne akcije baviti ekonomskim i regulatornim pitanjima.

"Vreme je da se proslave, venčanja i kongresi, koncerti, parade i maturalne večeri i sve između toga dešavaju bez ograničenja veličine okupljanja ili drugih proizvoljnih ograničenja za te događaje", rekao je Li, a prenosi Tenesijan. Nešvil je ranije u utorak rekao da će zadržati svoj mandat na zatvorenim maskama, čak i kada ukida druga ograničenja 14. maja, prema Tenesiju. U dve nedelje koje su se završile u nedelju, Tenesi je prijavio skoro 21.000 novih slučajeva - više od 1.000 dnevno - prema podacima CNN-a. Prijavljeno je oko 150 smrtnih slučajeva Covid-19.

Lijeva nova naredba je u suprotnosti s novim smjernicama koje su u utorak objavili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, a koje kažu da dok potpuno vakcinisani ljudi ne trebaju nositi maske na malim okupljanjima na otvorenom ili kad jedu vani sa prijateljima iz više domaćinstava, necijepljeni bi i dalje trebali nositi maska na takvim skupovima.

Čak i ako ste vakcinisani, trebalo bi da izbegavate velika okupljanja u zatvorenom, rekao je CDC. A za potpuno vakcinisane koji se odluče da prisustvuju prepunom događaju na otvorenom, poput performansa uživo, parade ili sportskog događaja, i dalje se preporučuje nošenje maske. Prema CDC-u, više od 29 odsto američke populacije je potpuno vakcinisano, a više od 37 odsto je dobilo najmanje jednu dozu.

Prema podacima CDC-a, Tenesi je među brojnim državama na jugu koje zaostaju za nacionalnim tempom vakcinacije. Administrirao je oko 57.000 doza na 100.000 stanovnika, u poređenju sa državama Nove Engleske kao što su Massachusetts, Vermont i Nju Hempšir koje su dale više od 80.000 doza na 100.000 ljudi.

Džordžija je administrirala nešto više od 57.000 doza na 100.000 stanovnika, a Mississippi je dao više od 52.000 na 100.000. U Alabami, gde su novi slučajevi korone skočili više od 10 odsto u proteklih nedelju dana tokom prethodnih sedam dana, prema CDC-u je dato manje od 51.000 doza na 100.000 stanovnika.

Na Floridi je guverner Ron DeSantis u utorak produžio hitno produžavanje mera za još 60 dana, rekavši da je neophodno držati škole otvorenima i zaštititi građane od zahteva da daju vakcina propusnicu "kao uslov za učestvovanje u svakodnevnom životu. "

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track