Najnovije vesti

FRANCUSKI GENERALI DESNIČARI UMISLILI DA SU OAS Na 60 godina od propalog puča prete Makronu kao De Golu skidanjem sa vlasti!
Foto: EPA Christophe Petit Tesson

Među potpisnicima i bivši komandant Legije stranaca

FRANCUSKI GENERALI DESNIČARI UMISLILI DA SU OAS Na 60 godina od propalog puča prete Makronu kao De Golu skidanjem sa vlasti!

Planeta

U Francuskoj se nastavlja polemika oko otvorenog pisma predsedniku Emanuelu Makronu koje su 21. aprila potpisali bivši i sadašnji pripadnici vojske, upozorivši na pretnju građanskim ratom.

BBC prenosi da su u kolumni, koju je na 60. godišnjicu neuspelog državnog udara objavio desničarski list, bivši pripadnici vojske pozvali Makrona da zaustavi dešavanja u zemlji koja u rukama islamista tone u haos i građanski rat.

U istim novinama u kojima je objavljen apel, Marin Le Pen, koja predvodi krajnju desnicu u zemlji, objavila je kolumnu u kojoj je podržala akciju penzionisanih generala i pozvala ih da joj se pridruže.

Oko hiljadu vojnika, među kojima je oko 20 penzionisanih generala i drugih 80 bivših visokih oficira, potpisalo se na pismu objavljenom u desničarskom magazinu "Valer aktiel" i u njemu se navodi da će, ako ništa ne bude urađeno, njihovi aktivni drugovi stupiti u akciju zaštite nacionalnih vrednosti i sunarodnika na teritoriji Francuske.

U pismu oni tvrde da islamisti preuzimaju čitave delove nacionalne teritorije.

Među potpisnicima pisma nalazi se Kristijan Pikemal (80), general u penziji, bivši komandir Legije stranaca, koji je izgubio počasti kao general u penziji nakon što je bio uhapšen zbog učešća u antiislamskim demonstracijama 2016.

Pismo je oštro osudila Makronova vlada, uporedivši ga s neuspelim vojnim udarom koji su pre 60 godina pokušali generali protiv tadašnjeg predsednika Šarla de Gola.

Pripadnicima francuske vojske, bilo da aktivno služe ili su rezervisti, zabranjeno je da javno izražavaju mišljenje o religiji i politici, a ministarka odbrane Francuske Florans Parli zatražila je da potpisnici pisma budu kažnjeni.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...