SAUDIJSKI PRINC BIN SALMAN: Pregovaramo o prodaji još 1 odsto u naftnoj kompaniji Saudi Aramko!
Foto: EPA / ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK

rijad u pregovorima

SAUDIJSKI PRINC BIN SALMAN: Pregovaramo o prodaji još 1 odsto u naftnoj kompaniji Saudi Aramko!

Planeta -

Saudijska Arabija pregovara o prodaji još 1 odsto vasništva u državnoj naftnoj kompaniji Saudi Aramko jednoj "vodećoj globalnoj energetskoj firmi", izjavio je princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

"Ne želim da dajem nikakva obećanja, ali vodimo razgovore s jednom vodećom svetskom energetskom kompanijom o sticanju vlasničkog udela od 1,0 posto", rekao je bin Salman u intervjuu na saudijskoj televiziji, prenosi CNBC.

On je ocenio da će "to biti sjajna stvar za povećanje Aramkove prodaje u matičnoj zemlji te kompanije", ne otkrivajući o kojoj je firmi reč, već da samo dolazi iz jedne "ogromne" države.

Saudi Aramko
foto: EPA / Ali Haider

Bin Salman je naveo takođe da se vode razgovori i sa drugim firmama, te da bi deo akcija Aramka mogao da bude prenet na suvereni fond bogatstva kraljevine i na Javni investicioni fond. Deo akcija bi, kaže, mogao da bude dodatno uvršten na saudijskoj berzi Tadavul.

Mohamed bin Salman
foto: EPA / RON PRZYSUCHA

Inicijalna javna ponuda Saudi Aramka bila je najveći svetski IPO kada je kompanija debitovala na berzi u decembru 2019. godine. Na domaćoj berzi Tadavul lictirano je oko 1,5 posto akcija ove kompanije.

Aramko je na IPO-u prikupilo 25,6 milijardi dolara, a kompanija je kasnije iskoristila "grinšu opciju" (prodaja veće količine akcija od prvobitno utvrđenog obima) i prodala još 450 miliona akcija, čime je ukupan iznos dostigao 29,4 milijarde dolara.

Saudijska vlada poseduje više od 98 procenata Aramkovih akcija.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track