UKRAJINSKI NEONACISTI MARŠIRAJU KIJEVOM I PRETE: Ratovaćemo i usred Moskve ako treba VIDEO
Foto: Screenshot YT/RT

ludilo

UKRAJINSKI NEONACISTI MARŠIRAJU KIJEVOM I PRETE: Ratovaćemo i usred Moskve ako treba VIDEO

Planeta -

Učesnici marša ukrajinskih neonacista u Kijevu, posvećenog godišnjici stvaranja SS divizije „Galicija“, objavili su da su spremni da ratuju u Moskvi, prenosi portal „Strana“.

U sredu su nacionalisti održali prvi marš u centru ukrajinske prestonice, posvećen godišnjici stvaranja SS divizije Galicija tokom Drugog svetskog rata. U akciji je učestvovalo oko sto ljudi. Ranije su šetnje istim povodom održavane u Lavovu.

​„Mi smo sila koja vodi rat na svojoj teritoriji. Mi smo sila koja će ratovati u Moskvi“, izjavili su demonstranti, prenosi portal. Marš je završen zajedničkim fotografisanjem ispred plakata sa nacističkim vojnicima.

​SS divizija „Galicija“ formirana je 28. aprila 1943. u Lavovu i postojala je do sledećeg leta, kada ju je Crvena armija porazila u bici za ukrajinski Brodi. Vojnici divizije činili su ratne zločine protiv civila, a između ostalog, učestvovali su u razaranju poljskog sela Guta Penjacka, gde je ubijeno više od 500 ljudi. SS trupe, među kojima je bila i divizija „Galicija“, odlukom Nirnberškog suda proglašene su za zločinačku organizaciju.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track