Najnovije vesti

BAJDENOVO UPOZORENJE: Terorizam belih rasista je najsmrtonosnija pretnja za Ameriku!
Foto: EPA Melina Mara Pool

DRŽAVA NA PREKRETNICI

BAJDENOVO UPOZORENJE: Terorizam belih rasista je najsmrtonosnija pretnja za Ameriku!

Planeta

U obraćanju pred oba doma Kongresa povodom sto dana vlasti predsednik SAD najavio reformu policije i kontrolu naoružanja
 

Nasilje... sukob Trampovih pristalica i policije ispred Kongresa
Nasilje... sukob Trampovih pristalica i policije ispred Kongresafoto: AP/Jose Luis Magana

Američki predsednik Džozef Bajden upozorio je da je "terorizam belih suprematista" postao pretnja za Sjedinjene Države i urgirao kod poslanika oba doma Kongresa da podrže reformu policije i obuzdaju epidemiju oružanog nasilja. Bajden je održao govor u Kongresu povodom prvih sto dana svoje vladavine.

Mračan dan nacionalne istorije

Tokom govora o večnim ratovima koje Amerika vodi, Bajden je prešao na unutrašnje probleme, nakon što je izjavio da je pretnja od terorizma u Avganistanu degradirana. - Lokalni beli suprematisti predstavljaju najsmrtonosniju pretnju domovini, što potvrđuju i izveštaji obaveštajnih agencija - rekao je Bajden. On je aludirao na proteste Trampovih pristalica od 6. januara, kada je pet osoba izgubilo život pri upadu u zgradu Kongresa. - To je bio mračan dan naše nacionalne istorije. Podele moramo ostaviti po strani i ujediniti se.

Ukratko

- Amerika je bila u požaru kada sam stupio na dužnost pre sto dana, rekao je početku obraćanja Bajden

- Zadržaćemo vojno prisustvo u Pacifiku kao što činimo sa NATO u Evropi

- Vakcinišite se, 90 procenata Amerikanaca živi na manje od pet milja od punkta za vakcinaciju

- Otvorili smo 1,3 miliona radnih mesta i prepolovićemo broj dece koja žive u siromaštvu

- Zamenićemo sve cevi kako bi svi građani u zemlji imali ispravnu pijaću vodu

- Precizno i direktno smo odgovorili na pokušaje Rusije da se meša u naše izbore

Kina se brzo približava, a mi moramo pojačati tehnološki razvoj i trgovinu

Bajden je pozvao zakonodavce da podrže reforme policije neophodne posle smrti Džordža Flojda, koji je preminuo tokom policijskog privođenja prošlog maja, što je pokrenulo talas protesta širom zemlje. - Svi smo videli koleno nepravde na vratu crnog Amerikanca, sada je naša prilika da uradimo nešto dobro. Da izgradimo poverenje između policije i građana kojima ona služi, da iskorenimo rasizam iz našeg kriminalnog sistema i da reformišemo policiju u ime Džordža Flojda. Uradimo to na prvu godišnjicu njegove smrti.

Jelen ne nosi prsluk od kevlara

Bajden se posle osvrnuo na učestala masovna ubistva poslednjih nedelja. - Moramo zaustaviti epidemiju oružanog nasilja. Kongres i Republikanska stranka moraju vratiti zakon iz 1994, kojim se zabranjuje prodaja ofanzivnog naoružanja i okvira za municiju velikog kapaciteta. Neophodne su detaljnije provere kupaca oružja. Nemojte mi samo reći da to nije moguće. Koje je opravdanje imati okvir sa sto metaka, zar mislite da jelen nosi prsluk od kevlara - upitao je Bajden. Predsednik SAD ranije je najavio zabranu posedovanja takozvanog nepostojećeg oružja, napravljenog u kućnoj izradi i bez serijskog broja.  

Kurir.rs   

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...