KAKO SU CRVENE BRIGADE OTELE AMERIČKOG GENERALA U ITALIJI Operacija Zimska žetva počela je u Veroni, a okončana u Padovi!
Foto: Printscreen Youtube

Minijature hladnog rata

KAKO SU CRVENE BRIGADE OTELE AMERIČKOG GENERALA U ITALIJI Operacija Zimska žetva počela je u Veroni, a okončana u Padovi!

Planeta -

Kasno popodne 17. decembra 1981. godine brigadni general Džejms Le Dozier, jedan od visokorangiranih američkih oficira u Komandi južnog krila NATO pakta odmarao se na šestom spratu svog stana u Veroni posle napronog radnog dana. Dremajući na kauču iznenada ga je probudio zvuk zvona što je bio uvod u spktakularnu otrmicu koja je doživela medijski bum.

General Dozier otvorio je vrata stana i ugledao dvojicu muškaraca obučenih u radničke plave kombinezone. Predstavili su se na lošem engleskom da su vodinstalateri koji žele da provere instalacije u njegovom kupatilu, jer se stanar koji je živeo ispod njega žalio se da iz generalvog stana curi mu voda i vlaži zidove. General je ne sluteći ništa pustio dvojicu muškaraca u stan. Na putu do kupatila "majstori" su ga napali, savladali i omamili. Zapravo, to nisu bili nikakvi majsotri već pripadnici ekstremne levičarsko-terorističke grupe Crvene brigade.

U stanu u trenutku napada zatekla se i generalova supruga koja je takođe savladana, vezana, a preko usta zalepljen joj je bio flaster. Za to vreme omaljeni general spakovan je u veli crni plastični džak, iznesen mirno iz zgrade i stavljen u plavi fiat kome se izgubio svaki trag.

Lupnjavu iz stana koja se posle otmice čula u zgradi bila je alarm komšijama da pozovu policiju, koja je u stanu zatekla generalvu ženu. O otmici visokog američkog oficira alrmirana je italijanska policija, ali i američka vojska. U sedištu policije u Veroni posle nekoliko šasova od otmice zavoznio je telefon preko koga su otmičari, koji su se predstavili kao pripadnici "Crvenih brigada" postavili uslove pod kojima su spremni da vrate oficira. Jedan od uslova bilo je puštanje na slobodu uhapšenih i osuđenih pripadnika ove krajnje terorističke organizacije.

Radi pronalaženja otetog američkog generala Iltalija i SAD formirali su 21. decembra zajednički štab koji je pokrenuo operaciju pod nazivom "Winter Harvest" u prevodu "Zimska žetva" kako bi se oteto vojno lice vratilo živo. Nekoliko stotina italijanskih policajaca krenulo je u kaciji češljanja svakog kutka Verone i okoline kako bi se pronašla lokacija na kojoj se nalazi general.

Da ironija bude veća tokom pripreme za pronalaženje i oslobađanje generala Doziera saznalo se da je u Komandi južnog krila NATO nekoliko nedelja ranije izvedena bila vežba oslobađanje otetog vojnog lica. Dozier u njoj nije učestvovao, a posle vežbe nije dopustio ni da mu se u stan instaliraju električni uređaji za tehničku zaštitu, koji bi verovatno da su postojali spasli život.

Američka vojska za izvođenje akcije "Zimska žetva" poslala je specijalnu jednicu "Delta" kojii bi sa italijanskim bezbednjacima i policijom učestvovala u potrazi i akciji. Američki specijalci su brzo transportovani avionima za Italiju.

Uprkos američkim specijalcima "Delta" istraga je od 21. do 27. decembra tapkala u mestu svo vreme. Tog dana Crvene brigade poslale su na adrese svih italijasnkih medija fotografiju generala Doziera koji je bio brutalno premlaćen, što je bial poruka da otmičari gube strpljenje. Svi su bili u očajanju da su italijasnki obaveštajci pozvali jednog psihologa koji je uspeo da pronađe tagove otete dece putem 200 odgovora na najsloženija pitanja koja su bila postavljena u problemskom testu, koji je otkrio put kojim treba ići u pronalsku dobegle dece

U svojoj analizi on je predpostavio grad u kome se krije general, a nije Verona. Nemajući kud veći odred karabinjera bio je poslat u navedeni grad. U pitanju je bila Padova. Raspitivajući se kod doušnika Karabinjeri su saznali da u starom delu grada postoji zgrada u kojoj od nedavno boravi veća grupa ljudi. Zgrada je stavljena pod opservaciju, a u operaciju uključeni su eksperti iz NSA koji su iz SAD avionom u Italiju doneli svoju opremu za prisluškivanje svih telefonskih komunikacija u zgradi. Ubrzo meta prisluškivanja postao je jedan stan u kome su se kreili otmičari, koji su koristili redovnu telefonsku liniju za komunikaciju sa vlastima i ostalim članovima. Zgrada je bila pod totalnom opservacijom kako policije, tako i Karabinjera, NSA, pa i mafije.. Posle tri dana detaljnog osmatranja ispred zgrade pojavila se italijsnak specijalna jednica NOCS - Nucleo Operativo Centrale di Sicurezza, odnosno Nacionalna jedinica za antiterorističke akcije.

Narednog dana u prepodnevnim časovima poslednjih dana decembra tačno u 11.30 sati dok su radnici dovukli iznenada građevinske mašine i počeli da prekopavaju ulicu stvarajući buku počela je operacija oslobađanja generala Doziera. Dok su radnici žustro bušili asfalt ispred zgrade pojavilo se desetak ljudi obučenih u radničke kombinezone sa džakovima na lešima, a neki su nosili i lopate.

Nije se radilo o nikakvim radnicima, nego zapravo bio je to jurišni tim NOCS. Ispod kombinezona nosili su pancire i kratke automate, većina je bila bereta i uzi. Dok su radnic se muvali oko zgrade jedan od radnika lopatom je razbio staklena vrata trgovine ispod stanau kome se nalazio general. Ubrzo preostalih devet radnikau letelo je u radnju i ostalo tamo.. Ubrzo su kroz prolaz koji su napravili u zidu zatekli u zgradi i jurnuli ka vratim stana u kome se nalazio admiral. Vrat su odletela iz ležišta i psecijalci su upali u stan. Prvi otmičar je onesposobljen udarcem u lice, dok je drugi koji je u generala uperio pištolj posečen rafalom. General je bio slobodan.

Ova operacija spektakularno je izedena, a lideri Crvenih brigada su se razbeđali po oklnim zemljama kada su videli da im je najvažniji adut za oslobađanje zatvorenih drugova oslobođen.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track