PRIPREME ZA NAJVEĆI HRIŠĆANSKI PRAZNIK Grci pomeraju liturgije zbog policijskog časa, Putin na jutrenju u Crkvi Hrista Spasitelja
Foto: AP Oleg Varov

TRADICIJA

PRIPREME ZA NAJVEĆI HRIŠĆANSKI PRAZNIK Grci pomeraju liturgije zbog policijskog časa, Putin na jutrenju u Crkvi Hrista Spasitelja

Planeta -

Najveći hrišćanski praznik Uskrs proslaviće oko 260 miliona pravoslavnih hrišćana širom naše planete

UKRATKO

l Na egejskom ostrvu Ios već 200 godina održava se rat između dve crkve za Uskrs. Tada se ispaljuju rakete ka zvoniku susedne bogomolje. Pre dve godine u ratu je ispaljeno više od 10.000 raketa. Pobednik je ona strana koja više puta pogodi zvonik protivnika.

l Osim Srbije, Uskrs po julijanskom kalendaru slave pravoslavni vernici u još 12 zemalja. To su BiH, Belorusija, Bugarska, Kipar, Gruzija, Grčka, Liban, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunija i Ukrajina. Iako su mnoge pravoslavne crkve prešle na novi kalendar, Uskrs kao klizni praznik po dogovoru slave istog dana.

l Datum najvećeg hrišćanskog praznika određuje se po odlukama Nikejskog sabora iz 325, prema kojima se Uskrs proslavlja u nedelju od prvog polumeseca nakon ravnodnevice i jevrejske Pashe.

Najveći hrišćanski praznik Uskrs proslaviće po julijanskom kalendaru oko 260 miliona pravoslavnih hrišćana širom sveta!

Slaviće se od Rusije, preko Belorusije, Ukrajine do Srbije, Rumunije, Bugarske, Grčke i Egipta.

Običaji u Rusiji

Za razliku od prošle godine, kada su zbog pandemije crkve bile zatvorene, a molitve održavane preko interneta, ove godine će bogomolje u većini zemalja biti otvorene, ali uz ograničenje broja prisutnih.

Sigurni posetioci crkvi ove godine biće lideri Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko. Šef Kremlja tradicionalno za Uskrs posećuje Hram Hrista Spasitelja u Moskvi, ali prošle godine to nije učinio zbog pandemije koronavirusa. Ranijih godina službu u ovom hramu služio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Putin je prošle godine za Uskrs boravio u svojoj rezidenciji Novo-Ogerjovo. Uoči praznika je otišao u malu kapelu koja se nalazi na imanju njegove rezidencije i zapalio sveću. Iz rezidencije je žiteljima Rusije uputio uskršnju čestitku u kojoj je naglasio da se praznik obeležava u uslovima prinudnih ograničenja, koja su neophodna za borbu protiv širenja koronavirusa i poručio građanima da će Rusija iz te borbe izaći kao pobednik. Praznik se u Rusiji obeležava farbanjem jaja, pečenjem kolača i spremanjem bogate gozbe. U kućama se pale sveće, lampe i drugi izvori svetlosti.

Uskrs
foto: AP Alexander Zemlianichenko

Policijski punktovi

U susednoj Belorusiji i ove godine će se u crkvama okupiti na hiljade vernika (prošle godine nije bilo ograničenja, jer vlasti nisu marile za koronu), a među njima će biti i predsednik Aleksandar Lukašenko. On je prošle godine sa sinom Nikolajem bio u crkvi u selu Malje Ljadi kod Minska. Lukašenko je tada kritikovan jer nije priznavao postojanje koronavirusa i ponašao se kao da on ne postoji.

- Znate moj stav, mi se svake godine suočavamo s virusima i nema opasnosti - rekao je tada Lukašenko.

Uskršnja bdenja biće dozvoljena u Grčkoj. Maksimalno će po crkvi biti dozvoljen ulazak za sto vernika. Uz to, uskršnja liturgija će biti pomerena za ranije uveče kako bi vernici mogli da joj prisustvuju bez kršenja policijskog časa i ograničenja kretanja. Sveti sinod je potvrdio da će se uskršnja molitva organizovati u hramovima u 21 sat uveče umesto u ponoć. Policija je na auto-putevima postavila kontrolne punktove kako bi sprečila putovanja po zemlji za praznik.

Kopti na meti

Strah od napada islamista

l Tokom uskršnjih praznika biće pojačane i mere obezbeđenja koptskih bogomolja u Egiptu. Pravoslavni Egipćani takođe u nedelju slave Uskrs. Oni su ranije u više navrata bili meta džihadista. Podsećamo, pre nekoliko nedelja grupa povezana sa Islamskom državom objavila je snimak egzekucije trojice Kopta uz poruku da će ovako proći svi koji sarađuju s egipatskom armijom.

Uskrs
foto: AP Dmitri Lovetsky

A. Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track