Srbin uskoro šef bosanske diplomatije

Rotacija

Srbin uskoro šef bosanske diplomatije

Planeta -
Još nije dogovoreno ni ime ni partija iz koje će biti budući šef diplomatije, kaže srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović

BANJALUKA - Posle smene ministra spoljnih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, to mesto će, po principu rotacije, pripasti Srbinu iz RS, rekao je srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović.

Radmanović je u intervjuu Nezavisnim novinama naveo da će, uz zahtev o Lagumdžijnoj smeni, biti i ovaj zahtev RS, mada, kako je istakao, još nije dogovoreno ni ime ni partija iz koje će biti budući šef diplomatije.

Prema njegovim rečima, i u ovom sazivu Saveta ministara BiH to mesto je trebalo da pripadne Srbinu, ali je RS popustila kako bi Savet bio formiran.

"I videli smo kako se to sve završilo. Danas, kad je to ponovo u igri, mi ćemo insistirati da to bude Srbin iz RS", rekao je Radmanović.

Smenu Lagumdžije zatražili su zvaničnici RS, uključujući i predsednika tog entiteta u BiH Milorada Dodika, zbog instrukcija koje je dao Misiji BiH pri UN da na glasanju u Generalnoj skupštini UN podrži rezoluciju o Siriji kojom se osuđuje režim u Damasku.

Radovanović je objasnio da je u ovom slučaju reč o dva problema, od kojih se jedan odnosi na događaje u Siriji, a drugi na način glasanja i kršenje Ustava BiH.

Govoreći o odnosu Beograda i Banjaluke, posle promene vlasti u Srbiji, Radmanović je izrazio uverenje da ti odnosi neće ostati na istom nivou, već da će biti pojačani, u skladu s Dejtonskim sporazumom i specijalnim i paralelnim vezama.

Na pitanje šta će se desiti ako EU izgubi interes za BiH, a neki drugi se pojave, Radmanović je podsetio na interese Rusije i Turske koje te zemlje ni ne kriju.

"Rusi politički to i ne izražavaju posebno, ali to rade ekonomski, što i jeste najvažnije. Turska se više politički eksponira i pokazuje otvorenu želju da bukvalno vlada nekim zemljama na Balkanu. A EU spava", rekao je on.

Radmanović je ocenio da je samo pitanje dana kada će Srbi jasno reći da ne žele u EU i dodao da je ista situacija i sa pripadnicima muslimanske veroispovijesti koji vole Tursku.

"Veoma je realno da se ovde sa evrooptimizma pređe na evroskepticizam", kazao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track