BRITANIJA POSTALA RASADNIK NEVESTI DŽIHADA: Još jedna bogata Engleskinja moli da je vrate kući iz kampa u Siriji
Foto: EPA/WAEL HAMZEH

porodica je ne želi

BRITANIJA POSTALA RASADNIK NEVESTI DŽIHADA: Još jedna bogata Engleskinja moli da je vrate kući iz kampa u Siriji

Planeta -

Ćerka kompjuterskog inženjera i nastavnice, koja je odrasla u bogatom kraju zapadnog Londona, još jedna je u nizu britanskim islamskih nevesti.

Nedeljno izdanje lista Mejl utvrdilo je da Ferdus Džahan (31) živi u istom sirijskom izbegličkom kampu kao Šamima Begum i, kao i ona, se nada da će joj biti dozvoljen povratak u Britaniju.

Prošlog meseca ova majka troje dece, koja je ostala bez britanskog državljanstva zbog veza sa Islamskom državom, tvrdila je da ju je njen suprug, Britanac, na prevaru uvukao u ISIS.

"Biću mnogo srećna ako moja deca dobiju dobro obrazovanje i normalan život", rekla je ona. "Ali, ako mi Britanija to ne dozvoli, šta onda da radim."

Njenu priču odlučno su demantovali roditelji Terensa Le Pejdža, za koga se udala pre nego što je otišla u Siriju u novembru 2015. Le Pejdž, koji je sebe zvao Abu Halid, ubijen je u Mosulu, u Iraku.

"Ona je bila ta koja je ubedila Terija da odu. Ona je bila pokretačka sila. Kada su otišli tamo, njemu se nije dopalo i hteo je da se vrati", rekla je Dona Le Pejdž. "Ona je bila inicijator. Bila sam toliko besna kada sam saznala. Kako se usudila da mi odvede sina".

Uprkos tome, Le Pejdž se nada da će joj biti dozvoljeno da se sa decom vrati u Britaniju. "Deca ne zaslužuju da budu tamo, ona nisu tražila da budu tamo", rekla je Dona Le Pejdž o svojim unucima starim šest, pet i tri godine.

Džahan, koju su porodica i prijatelji zvali Bena, odrasla je u Tvikenhamu gde se pridružila Al Muhadirunima (ALM), zabranjenoj grupi koju je predvodio propovednik govora mržnje Andžem Ludari. AML je dogovorio njen islamski brak sa Le Pejdžom koji je prešao u islam i koji je zajedno sa ostalim članovima grupe učestvovao u njihovim protestima i akcijama.

Kada je Džahan bila u osmom mesecu trudnoće sa njihovim drugim detetom, par je otputovao u Siriju. Džahan tvrdi da ju je Le Pejdž slagao i da joj je rekao da idu na romantično putovanje u Tursku.

"Nismo imali lep medeni mesec pa mi je rekao da sada hoće da ispuni svoje obećanje", rekla je ona. "Nisam znala da je imao drugačije planova. Nisam imala pojma gde smo jer sam većinu putovanja prespavala", dodala je ona.

Do pred smrt, Le Pejdž je živeo sa Džahan i njihovo dvoje dece u Raki, de fakto prestonici ISIS kalifata.

Godinu dana kasnije, ona se udala za oca svog trećeg deteta, kurdskog džihadistu koji je ubijen u vazdušnim napadima na grad Majadin na jugoistoku Sirije. Posle njegove smrti, pobegla je u Baguz, poslednje uporište Islamske države gde su je uhvatile kurdske snage i poslale u kamp.

Njene nade da će biti vraćena u Britaniju podstaklo je pismo koje je dobila od porodice, što je bio njihov prvi kontakt posle šest godina.

Međutim, njen otac je sada rekao da je porodica prekinula sa svim pravnim naporima da je vrate u zemlju. "Ne znamo šta će vlada odlučiti. Mi smo stopirali slučaj pred sudom. Ne želimo da izgovorimo ni jednu jedinu reč o njoj", rekao je njen otac.

Džahan je poreklom iz Bangladeša i državljanstvo joj je ukinuto po istom osnovu kao i Begum - nije bez države jer uvek može da se prijavi za dokumenta u Bangladešu. Vrhovni sud je u februaru presudio da Begum, koja je kao školarac pobegla u Siriju da bi se pridružila Islamskoj državi, ne može da se vrati u Britaniju i bori za svoj slučaj.

Za slučaj nove islamske neveste saznalo se nakon najava da britanska vlada planira da izmeni 650 godina stare zakone o izdaji kako bi lakše progonili džihadiste povratnike.

List Tajms je juče preneo da bi ministri mogli da redefinišu tumačenje pojma "neprijatelj" tako da pokriju članstvo ili podršku grupama koje žele da naude Britaniji.

Aktivistička grupa Reprivi saopštila je da je Britanija ukinula državljanstvo najmanje 15 od 25 Britanaca koji su zatvoreni po kampovima u siriji. Veruje se da u kurdskim zatvorima ima devet Britanaca, dok je u kampovima Al Rodž i Al Hol 16 žena i 34 dece.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track