Otkup za Juliju Timošenko 7 milijardi dolara

Janukovič nudi Merkelovoj

Otkup za Juliju Timošenko 7 milijardi dolara

Planeta -
Savetnik Angele Merkel rekao mi je da joj je dugo trebalo da dođe k sebi od Janukovičeve ponude, ali da je posle toga prestala da mu se javlja

MOSKVA - Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič ponudio je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel da plati sedam milijardi dolara "na ime otkupa" za bivšu ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko, osuđenu na sedmogodišnju zatvorsku kaznu, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Ruska agencija navodi da je bivši šef Kancerije ukrajinskog predsednika Oleg Ribačuk rekao kako je Janukovič ponudio "otkup" nemačkoj kancelarki na jednom sastanku.

"Verovatno niko javno ovo nije rekao, ali sam ja to nekoliko puta čuo iz različitih izvora", rekao je Ribačuk dodajući da mu je tu informaciju potvrdio i savetnik nemačke kancelarke.

"Savetnik Angele Merkel rekao mi je da joj je dugo trebalo da dođe k sebi od Janukovičeve ponude, ali da je posle toga prestala da mu se javlja", naveo je Ribačuk.

Zasad niko od ukrajinskih zvaničnika nije komentarisao Ribačukovu izjavu za sajt Komentari koju je juče prenela ruska agencija. Janukovič je optužio Timošenkovu za krađu 14 milijardi dolara i ponudio da je oslobodi "upola cene", prenosi Ria Novosti.

Sudija u Ukrajini je danas ponovo odložio suđenje bivšoj premijerki Timošenko, koja je optužena za neplaćanje poreza i proneveru, javlja Glas Amerike.

Sudija je zakazao naredni pretres za 11. septembar pošto je 51-godišnja liderka opozicije zbog lošeg zdravstvenog stanja odbila da se pojavi na sudu u istočnom gradu Harkovu.

Bivšoj premijerki se sudi zbog navodnih krivičnih dela iz 1990-ih, a ona već služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe položaja vezane za sporazum o isporuci prirodnog gasa sa Rusijom iz 2009. dok je bila ukrajinska premijerka.

Viktor Janukovic i Angela Merkel
Viktor Janukovic i Angela Merkel

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track