Najnovije vesti

OBILO IM SE O GLAVU: Zabranili ćaskanje o politici, ostali bez trećine zaposlenih
Foto: Profimedia

bez politike se ne može

OBILO IM SE O GLAVU: Zabranili ćaskanje o politici, ostali bez trećine zaposlenih

Planeta

Manje od nedelju dana nakon što je uvela pravilo da "na poslu nema politike“, tehnološka kompanija Bejskemp ostala je bez trećine zaposlenih uključujući i onih na višim pozicijama.

Bejskemp (Basecamp) je softverska kompanija koja, između ostalog stoji iza inovacija poput razvojnog okvira za veb "Ruby on Rails".

U blogu, koji je u međuvremenu postao kontroverzan, suosnivač i izvršni direktor Džejson Frajd najavio je zabranu "društvenih i političkih rasprava“ na internim sistemima za razmenu poruka Bejskempa.

"Ne bi trebalo da se pitate da li to što ne učestvujete u tome znači da ste saučesnik ili da ako učestvujete automatski znači da ste meta“, napisao je Frajd.

Prema njegovoj oceni, u pitanju je dovoljno težak teren za život, ali još više kada ste na poslu: "Postalo je previše. To prilično ometa. Isisava našu energiju i preusmerava naš dijalog ka mračnim temama. Nije zdravo i nije nam od koristi“.

Ovaj potez sličan je onom koji su povukli konglomerati Gugl i Amazon.

Međutim, u Bejskempu, zabrana nije naišla na oduševljenje i trećina zaposlenih očekuje otpremninu nakon sporazumnog raskida radnog odnosa.

Među onima koji su otišli su i šef marketinga Andi Didorosi i šef korisničke podrške Kristin Ardsma.

Sve je počelo sa nesmotrenom šalom

Izmena politike firme je, kako navodi RT, nastala kao rezultat napora Bejskempa da unapredi raznolikost i inkluzivnost zbog štete koju već 11 godina nanosi nesmotrena šala.

Agenti za korisničku podršku 2009. godine napravili su listu imena koja su im se učinila smešnim. Ispostavilo se da su mnoga bila poreklom iz Afrike ili Azije.

Suosnivač kompanije Dejvid Hajnmajer Hanson opisao je listu kao "pogrešnu na sve moguće načine“. Ipak, novi pokušaj da šala bude poslata u zaborav, košta i koštaće firmu prilično.

Odlazak trećine zaposlenih je ogroman finansijski izdatak, jer svi oni koji su u preduzeću proveli najmanje tri godine treba da dobiju iznos u visini šest mesečnih zarada, dok oni koji su bili kraće dobijaju tromesečnu platu kao otpremninu.

Reputaciona šteta koju će preduzeće pretrpeti ne može se ni izmeriti u ovom momentu.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...