KUPOVINA NA KREDIT Egipat potpisao ugovor sa Francuskom vredan skoro 4 milijarde evra za nabavku 30 borbenih aviona FOTO, VIDEO
Foto: EPA/ Ian Langsdon

UGOVOR IMA NEOBIČAN DODATAK

KUPOVINA NA KREDIT Egipat potpisao ugovor sa Francuskom vredan skoro 4 milijarde evra za nabavku 30 borbenih aviona FOTO, VIDEO

Planeta -

Egipat je potpisao ugovor sa Francuskom o kupovini 30 vojnih mlaznjaka Rafale, po ceni od 3,95 milijarde evra, uprkos zabrinutosti međunarodnih organizacija koje upozoravaju na loše stanje ljudskih prava u toj državi, pod režimom predsednika Abdela Fataha al-Sisija.

Francuski istraživački portal "Disklouz" (Disclose), koji je nabavio tajne dokumente o prodaji, tvrdi kako je sporazum Pariza i Kaira potpisan krajem aprila i da bi mogao biti zaključen danas, kada delegacija iz Egipta stigne u posetu Parizu.

U ugovoru je dogovorena prodaja 30 mlaznjaka po ceni od 3,75 milijarde evra, i dolazi uz još dva ugovora, sa francuskim proizvođačem oružja MBDA i kompanijom "Safran Elektronics & Difens", koji vrede još 200 miliona evra.

Iako je javni dug Egipta već prešao 90 odsto BDP-a, Kairo će nove avione kupiti na kredit, a ono što je posebno zanimljivo je što za kredit - koji daju francuske banke Kredit Agrikol (Crédit Agricole), Sosijete Ženeral (Société Générale), BNP i CIC - garantuje država Francuska, i to do iznosa od 85 odsto kredita. Ukoliko Egipat ne uspe da vrati rate, francuski građani će naposletku platiti 3,4 milijarde evra za slanje aviona al-Sisiju.

Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava oštro su osudile ovu trgovinu i optužile francuskog predsednika Emmanuela Makrona da zatvara oči pred brojnim kršenjima ljudskih prava za koje je odgovorna al-Sisijeva vlada.

Čelnica francuske filijale "Hjuman Rajts Voč" (Human Rights Watch), Benedikt Ženero, posebno je osudila Makronovu izjavu kako neće vezati prodaju oružja Egiptu sa pitanjem ljudskih prava, “jer ne želi da oslabi sposobnost Kaira za suzbijanje terorizma u regiji”.

“Potpisivanjem mega-ugovora o prodaji oružja sa Sisijevom vladom, dok on upravlja najgorom represijom u Egiptu u nekoliko decenija, uništavanjem zajednice za ljudska prava u toj državi i čini izuzetno ozbiljne prestupe pod izgovorom borbe protiv terorizma, Francuska samo podržava ovakvu bešćutnu represiju", kazala je Ženero za Rojters.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track