BEZ KONTROLE Kineska raketa teška 21 tonu pada na Zemlju! Strahuje se da će udariti na naseljeno mesto?!
Foto: AP Guo Wenbin

ČUVAJ GLAVU

BEZ KONTROLE Kineska raketa teška 21 tonu pada na Zemlju! Strahuje se da će udariti na naseljeno mesto?!

Planeta -

Kineska raketa teška 21 tonu bez konrole pada na Zemlju i mogla bi da pogodi naseljena područja, upozorili su ekspeti!

Oduševljenje... Građani su posmatrali lansiranje rakete
Oduševljenje... Građani su posmatrali lansiranje raketefoto: AP Jin Liwang

U pitanju je raketa "Long March5b", koja je lansirana prošlog četvrtka i koja bi prema planu u narednih nekoliko dana, oko 10. maja, trebalo da se vrati na našu planetu.

Međutim, Džonatan Mekdauel, astronom koji se bavi praćenjem objekata u Zmeljinoj orbiti, rekao je za "Spej njuz" da se ona nalazi na putanji koja je severnija od Njujorka, Madrida i Pekinga i južnija od Čilea, Velingtona i Novog Zelanda. - Mogla bi da padne bilo gde unutar ove putanje, koja obuhvata naseljene milionske gradove, okeane i pustare. Veći deo rakete će izgoreti u atmosferi, rekao je on, prenosi Dejli mejl.

Sateliti koji služe za praćenje detektovali su raketu dugačku preko 30 metara kako se kreće brzinom od oko osam kilometara u sekundi. Podsećamo, Kina je lansirala ovu raketu prošle nedelje kako bi se u svemir dostavio prvi deo buduće Svemirske stanice. Modul je nazvan "Tianhe" ili "Nebeska harmonija". Kada bude završena, plan je do kraja 2023. godine, kineska svemirska stanica će moći da primi tri astronauta. Ona će kružiti na visini od 450 kilometara od površine Zemlje. Zvanični Peking planira da postane velika svemirska sila do početka 2030.

Kurir.rs/A.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track