KINESKA RAKETA SE OTELA KONTROLI, NIKO NE ZNA GDE ĆE PASTI: Pentagon neće da je uništi, Moskva sigurna da neće pasti na Rusiju
Foto: Screenshot YT

vašington u potencijalnoj opasnosti

KINESKA RAKETA SE OTELA KONTROLI, NIKO NE ZNA GDE ĆE PASTI: Pentagon neće da je uništi, Moskva sigurna da neće pasti na Rusiju

Planeta -

Čelnik Pentagona Lojd Ostin rekao je da neće uništiti kinesku raketu koja bi ovog vikenda trebalo da se nekontrolsano vrati u atmosferu, indirektno kritikujući Peking zbog gubitka kontrole nad letelicom.

"Prema poslednjim procenama koje sam video, povratak je planiran za 8. ili 9. maj", rekao je američki ministar odbrane na konferenciji za novinare. "Za sada ne planiramo da uništimo raketu. Nadamo se da će pasti tamo gde nikome neće nauditi, u okean ili neko slično mesto", dodao je on.

Kina je prošle nedelje lansirala prvi od tri modula svoje svemirske stanice CSS raketom Dugi marš 5B. Raketa bi ovih dana trebalo da sleti na Zemlju, i niko ne zna gde.

Nakon odvajanja svemirskog modula, lanser je počeo da kruži oko Zemlje u nepravilnoj putanji, polako gubeći visinu, što zapravo onemogućava predviđanje bilo kog mesta ulaska u atmosferu, a time i mesta njenog pada.

Moguće je da će se raspasti u atmosferi i za sobom ostaviti samo ostatke. Ako ostane netaknuta, velika je šansa da padne u more jer voda čini 70 posto planete.

Ostin je, bez direktnog imenovanja kineskih vlasti, nagovestio da lansiranje kineske rakete nije planirano dovoljno precizno, prenosi Jutarnji list.

"To svedoči o tome da oni među nama koji deluju u svemiru moraju ili bi trebalo da deluju sigurno i promišljeno i da sve ovo uzmu u obzir prilikom planiranja operacije", dodao je on.

Ovo nije prvi put da je Kina izgubila kontrolu nad svemirskim brodom po povratku na Zemlju. U aprilu 2018. godine svemirska laboratorija Tiangong-1 se raspala dok je prolazila kroz atmosferu. Kineske vlasti su tada porekle da su izgubile kontrolu.

U međuvremenu, prenosi Sputnik, direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin objavio je na svom kanalu na Telegramu mapu mogućeg područja pada dela kineske rakete-nosača CZ 5B.

raketa, Roskosmos
foto: Printscreen/Telegram

Roskosmos smatra da bi deo rakete mogao da padne na Zemlju 8. maja. Prema objavljenoj mapi, ona definitivno neće pasti na teritoriju Rusije.

Međutim, u moguću zonu pada ušli su Vašington, Rim, Madrid, Peking, Tokio i sve južnije, uključujući čitavu teritoriju Afrike i Australije i veći deo Južne Amerike.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track