SKUPOCENI PIKAVAC Čerčil ga odbacio tokom putovanja u Pariz, naći će se na aukciji zajedno sa predmetom koji je pripadao kraljici
Foto: Gareth Fuller / PA Images / Profimedia

iz 1947. godine

SKUPOCENI PIKAVAC Čerčil ga odbacio tokom putovanja u Pariz, naći će se na aukciji zajedno sa predmetom koji je pripadao kraljici

Planeta -

Opušak cigare britanskog premijera Vinstona Čerčila, koji je odbacio tokom putovanja u Pariz 1947, a pokupio ga je jedan policajac, na aukciji bi mogla da bude prodata za 1.200 funti (oko 1.400 evra), objavila je britanska aukcijska kuća Belmans.

Predmet će biti ponuđen na aukciji koja će se održati od 25. do 28. maja, a aukcijska kuća nudi i par satenskih papuča koje su nekada pripadale kraljici Viktoriji, piše "Independent".

Izrađene sredinom 19. veka, kraljevske papuče ukrašene su ručno izrađenim zlatnim nitima i "pod čekić" idu gotovo 202 godine od dana kraljičinog rođenja.

Iz Belmansa očekuju da bi papuče mogle da dostignu cenu od 3.000 funti.

Džulijan Dinin, stručnjak iz Belmansa kaže da "trenutno vlada veliki interes za suvenire koje su u vezi sa važnim istorijskim ličnostima".

"Sumnjamo da bi se u domaćinstvu kraljice Viktorije naručilo više od jednog para satenskih papuča jer su vrlo 'osetljive' i verovatno nisu previše puta obuvane."

Dinin kaže da je kraljica Viktorija papuče poklonila Harijet Saterland-Leveson-Gover, vojvotkinji od Saterlanda, koja je bila njena dama za odabir odeće i obuće.

Njena unuka, Lejdi Florens udala se za Henrija Čaplina, prvog vikonta od Čaplina, a papuče su ostale u porodici do njihove prve prodaje 2000. godine.

Ipak, kaže Dinin, neobičniji predmet koji će se ponuditi na aukciji je opušak cigare Ser Vinstona Čerčila.

Vinston Čerčil, opušak cigarete
foto: Gareth Fuller / PA Images / Profimedia

Deda aktuelnog vlasnika, Artur Čerč, četrdesetih je godina bio policajac u Skotland Jardu. Dok je bio na dužnosti u Čerčilovoj pratnji, Čerč je pokupio odbačeni opušak koji je pred njim u pariškoj vazduhoplovnoj luci Le Bourget odbacio Čerčil.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track