VELIKI BROJ RUSA JOŠ NE ŽELI DA SE VAKCINIŠE: 26 odsto spremno da odmah primi cepivo!
Foto: Shutterstock/Slasha, Shutterstock/Telnov Oleksii

anketa

VELIKI BROJ RUSA JOŠ NE ŽELI DA SE VAKCINIŠE: 26 odsto spremno da odmah primi cepivo!

Planeta -

Većina Rusa nema strah od covida-19 i ne namerava da se vakciniše, pokazalo je u sredu istraživanje instituta Levada, ilustrujući poteškoće s kojima se suočava strategija vakcinisanja predsednika Vladimira Putina.

Prema anketi provedenoj u aprilu, 62 posto ispitanika nije se spremno da se vakciniše Sputnjikom V kojeg je razvio naučni institut Gamaleja. To je vakcinu u samom centru politike imunizacije stanovništva.

Isti postotak ljudi je imao otpor prema vakcinisanju i u februaru, ali pao je broj onih koji su spremni da se vakcinišu. U februaru je za vakcinisanje bilo njih 30 odsto, a u aprilu 26 odsto.

Njih 10 odsto je reklo da je primilo vakcinu.

Istovremeno, 56 odsto Rusa se ne boji zaraze novim koronavirusom, isto kao i u februaru, ali puno više nego u decembru prošle godine kada je njih 41 odsto reklo da nemaju strah od covida-19.

Kampanja vakcinisanja u Rusiji stoga zaostaje, iako je bila prva zemlja na svijetu koja je odobrila neku vakcinu protiv covida-19.

Rusija je Sputnjik V odobrila za korištenje još u kolovozu 2020.

Do sada je obje doze cjepiva primilo 10 milijuna ljudi, a prvu dozu njih 14 milijuna.

Rusija, koja broji preko 146 miliona stanovnika, do sada je razvila četiri cepiva, a uskoro bi na tržište trebala doći i "lakša" verzija Sputnjika V u jednoj dozi.

Statistički ured Rostat je objavio da je pandemija odnela oko 250.000 života.

Kurir.rs/Index

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja