MRTVA I UPLAKANA DECA I LEKARI KOJI ZAJEDNIČKI RADE: Sukob na Bliskom istoku izvukao najbolje i najgore u ljudima VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

prljavi rat

MRTVA I UPLAKANA DECA I LEKARI KOJI ZAJEDNIČKI RADE: Sukob na Bliskom istoku izvukao najbolje i najgore u ljudima VIDEO

Planeta -

Višedecenijski sukob Izraelaca i Palestinaca ponovo je eskalirao ove sedmice protestima u Jerusalimu i onda Hamasovim granatiranjem Tel Aviva. Dok se Jevreji i Arapi sukobljavaju oko zemlje na kojoj će živeti, najveći ceh u ovom, kao i u svim drugim ratovima, plaćaju nedužni civili i deca.

Užasne scene razaranja, granatiranja i rušenja zamenile su još bolnije scene mrtve i ranjene dece. U sukobima od ponedeljka stradalo je oko 70 osoba, uključujući i decu koja mahom ne znaju šta se dešava.

"Gazi je dosta svega i ništa više nije važno. Deca nam ginu", rekao je Abdel Hamid Hamad Rojtersu nakon što je njegov 11-godišnji sestrić poginuo u, kako tvrdi, izraelskom vazdušnom napadu.

Dečak je sakupljao drva za potpalu kada ga je pogodio geler.

Na "drugoj strani", petogodišnji dečak poginuo je u Hamasovom raketiranju iz Gaze. Ida Avigala je pogodio šrapnel dok se sa majkom krio u gradu Sderot na granici sa Gaze.

Dečaka je pogodio zalutali geler kroz prozor skloništa u kome se sakrio kada su se oglasile sirene za vazdušnu uzbunu i on je sedma žrtva sukoba sa izraelske strane.

Palestinci su prijavili 67 mrtvih od ponedeljka, uključujući 16 dece. Izrael navodi da su stradali Palestinci teroristi a da su deca žrtve zalutalih palestinskih raketa.

Uz potresne scene ranjene i mrtve dece, društvenim mrežama šire se i snimci linčovanja, napada i batinanja.

U Haifi, besna grupa Izraelaca upala je u dom palestinske porodice, udarajući sve pred sobom.

Pojavili su se i snimci izraelske policije kako upada u palestinski dom u Nazaretu, a pojavili su se i snimci rulje kako razbija palestinskih prodavnica i firmi.

Uz to, mediji su preneli uživo linčovanja sa ulica Izraela.

U Tel Avivu, grupa kako se čini izraelskih desničara, napala je čoveka za koga su verovali da je Palestinac, izvukli ga iz automobila i pretukli dok nije pao u nesvest.

Televizija Kan prenela je da se napad dogodio na promenadi Bat Jam u centru Tel Aviva. Policija i hitne službe stigle su na lice mesta tek 15 minuta kasnije dok je nesrećni muškarac ležao u nesvesti.

Napadači su tvrdili da je u pitanju Arapin koji je pokušao da ih zgazi ali se na snimku jasno vidi da je čovek pokušavao da izbegne masu ljudi.

U Ramli, grupa Jevreja napravila je kontrolni punkt kroz koji jevrejski vozači prolaze bez problema ali Palestinci bivaju zasuti kišom kamenja.

Slične scene viđene su i u Jerusalimu.

Grupe sa obe strane međusobno su se sukobile u više gradova, ali i sa policijom. U Akri, jedan Jevrejin teško je povređen kada ga je kamenica pogodila u glavu.

Sa druge strane, pojavile su se predivne slike zajedništva. Lekari u bolnici Rambam u Haifi, i Jevreji i Arapi, poslali su poruku jedinstva i solidarnosti u trenutku sukoba.

"Vratimo se mirnu i pregovorima i odustanimo od ekstremizma", poručili su zajednički lekari.

Njihove poruke za sada su otišle u prazno jer je Hamas od ranog jutra nastavio sa raketnim napadima na Tel Aviv, dok je Izrael sada najavio i kopnenu ofanzivu na Gazu.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track