Najnovije vesti

POČELI RADOVI NA SUECKOM KANALU Uskoro plovidba u oba smera u delu kanala gde je Ever Given bio zaglavljen
Foto: EPA/ SUEZ CANAL AUTHORITY

produženje vodene staze

POČELI RADOVI NA SUECKOM KANALU Uskoro plovidba u oba smera u delu kanala gde je Ever Given bio zaglavljen

Planeta

Uprava Sueckog kanala (SCA) je danas započela radove na produženju druge vodene staze, kojom bi se omogućila plovidba u oba smera u južnom delu kanala, u blizini mesta gde se veliki brod "Ever Given" zaglavio na šest dana u martu.

SCA je saopštila ove nedelje da planira da za 10 kilometara produži drugu vodenu stazu koja je otvorena 2015. godine i da je učini 82 kilometara dugačkom.

Zatim će na južnom delu kanala, gde je samo jedna staza, proširiti i produbiti taj vodeni put, preneo je Rojters.

Radovi su počeli nakon direktive egipatskog predsednika Abdela Fataha al-Sisija da se "odmah počne sa primenom predloženog razvojnog plana i da se odredi rok za završetak, što je pre moguće", dodaje SCA.

Ever Given, Suec, Suecki kanal, brod
foto: EPA / SUEZ CANAL AUTHORITY

Nasukavanje teretnog broda "Ever Given" dugačkog 440 metara, u periodu između 23. i 29. marta, zaustavilo je prolaz na stotine brodova kroz kanal, zbog čega je nastala ogromna finansijska šteta.

"Ever Given", natovaren hiljadama kontejnera, i dalje stoji u Velikom Gorkom Jezeru, između dva dela kanala, pošto SCA traži kompenzaciju od vlasnika broda, kompanije "Šoj Kisen" iz Japana i egipatski sud je odredio zadržavanje broda dok se ne reši spor.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track