ZASLUŽENA PENZIJA: Rusija iz sastava flote isključuje čuvene sovjetske nuklearne podmornice VIDEO
Foto: Printstscreen/YouTube

modernizacija

ZASLUŽENA PENZIJA: Rusija iz sastava flote isključuje čuvene sovjetske nuklearne podmornice VIDEO

Planeta -

Sovjetske nuklearne podmornice izr projekta 667BDRM će biti isključene iz sastava Ratne mornarice Rusije do 2030. godine.

"Deveti i deseti ‘Borej’ će biti predati (floti) do 2030. godine. U tom roku će iz sastava flote biti isključena i poslednja nuklearna podmornica projekta 667BDRM“, rekao je u intervjuu Sputnjiku član kolegijuma Vojno-industrijske komisije pri ruskoj vladi Vladimir Pospelov.

Strateški nuklearni nosači raketa projekata "Borej“ i "Borej-A“ će zameniti podmornice projekta 667, koje su imale rekordan broj modernizacija.

Prve podmornice ovog projekta su napravljene još 1960ih godina i postale su baza za modernizovane projekte: 667B, 667BD, 667BDR i 667BDRM. Poslednje dve podmornice su još uvek u sastavu Severne i Tihookeanske flote.

Podmornice su u svakoj fazi modernizacije dobijale nove raketne komplekse, povećavao im se maksimalni domet i težina raketa.

Tokom 1991. godine je sprovedena operacija "Begemot 2“, tokom koje je podmornica "Novomoskovsk“ ispalila salvu od 16 raketa.

Ona je 1998. godine izvela prvo na svetu komercijalno lansiranje rakete ispod vode, kada je u orbitu isporučila dva nemačka univerzitetska mikrosatelita.

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track